School of Rock … in Rijen

Een van de vakken die naast Rekenen, Taal en Spelling veel aandacht krijgt op BS De Vijf Eiken is Muziek. Iedere groep krijgt wekelijks muziekles van de bevlogen vakleerkracht Anton Wolvekamp, maar dat is niet alles. Sinds kort kent deze basisschool ook een echte schoolband! Samen met het schoolkoor repeteren zij voor een spectaculaire finale in april, waar de (rock)muziek uit de speakers zal knallen.

Een uniek project
Op BS De Vijf Eiken bieden ze leerlingen met dit muzikale project de gelegenheid om zich op muzikaal gebied verder te ontplooien. Zo leren ze bij het schoolkoor over zangtechniek en hoe je samen nog beter kunt zingen. Bij de schoolband leren de kinderen om hun reeds aanwezige vaardigheid op drums, gitaar of toetsen optimaal in te zetten in teamverband. Want als je een nummer als ‘The Wall’ van Pink Floyd wil spelen of de klassieke ballad ‘The Rose’ samen het koor gaat uitvoeren, dan is het natuurlijk wel zaak dat je precies weet hoe je tempo kan houden, de juiste akkoorden kan aanslaan om zo straks het publiek te trakteren op een verrassend en muzikaal eindresultaat.

Kind centraal
De kinderen zijn ontzettend gemotiveerd en komen iedere woensdag met extra veel zin naar school, want op die dag wordt er gerepeteerd en kunnen zij hun muzikale talent verder ontwikkelen. Met dit project zet BS De Vijf Eiken een stap van leerstof-centraal naar kind-centraal onderwijs. Tevens wordt er middels dit project aandacht besteed aan 21st century skills, zoals creatief denken, samenwerken, zelfregulering en communiceren. BS De Vijf Eiken heeft niet voor niets als slogan ‘Klaar voor de toekomst’… Als een leerling aan het einde van groep acht de school verlaat, is zijn rugzak gevuld met voldoende kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen zodat het de grote wereld aankan.

Meer Muziek in de Klas
Door het aanvragen en gehonoreerd krijgen van de subsidie Impuls Muziekonderwijs heeft het muziekonderwijs op BS De Vijf Eiken een enorme boost gekregen. Sinds het begin van het schooljaar 2016-2017 krijgen alle kinderen op onze school muziekles, beschikken we over up-to-date methodematerialen en over een rijk gevulde voorraad muziekinstrumenten. Naast de instrumenten voor de schoolband, beschikt de school ook over boomwhackers in alle soorten en maten, cajons, djembés, ukuleles en uiteraard heel veel kleinere schoolinstrumenten als triangels, claves en schudeieren. Op jonge leeftijd raken de kinderen hiermee vertrouwd en door het veelvuldig in aanraking komen met zeer diverse muziekstijlen en een omvangrijk liedrepertoire, leren ze wat muziek (maken) zo mooi en bijzonder maakt.

Onvervalste componisten
Onlangs produceerden de leerlingen in groep acht hun eerste mp-3’s en componeerden zij hun eerste maten muziek als onvervalste componisten. Meer Muziek in de Klas is heel gewoon op BS De Vijf Eiken. En voor de band- en koorleden… Die krijgen er maar geen genoeg van. Toen ze hoorden dat er ook nog eens leerkrachten deelnemen aan de band en meezingen bij het koor, was het feest compleet. En feest is het. Een muzikaal feest, iedere week weer!