De regio Hart van Brabant en het Innovatienetwerk Jeugd organiseren op 29 juni een Innovatietour voor de (nieuwe) wethouders Jeugd. Op drie locaties bezoeken de bestuurders innovaties, die sinds de nieuwe Jeugdwet in 2015 in deze regio zijn ontwikkeld.

Initiatiefnemers vertellen over hun ideeën en ervaringen èn gaan met de wethouders in gesprek over verduurzamen van innovaties: wat hebben zij nodig om de innovaties een blijvend succes te maken? De Innovatietour start in Gilze en Rijen, met een ontmoeting met een jongere.

Innovatienetwerk Jeugd
Kinderen en jongeren in de regio Hart van Brabant moeten maximaal kansen krijgen om gezond, veilig en prettig op te groeien. Om te dromen, talenten te ontwikkelen en het beste in zichzelf naar boven te halen.

Innovaties kunnen deze kansen versterken en/of voorkomen dat ze juist verslechteren. Binnen het Innovatienetwerk Jeugd – in 2015 mogelijk gemaakt door de gemeenten in de regio Hart van Brabant – inspireren jongeren, ouders, vrijwilligers, professionals, organisaties en ondernemers elkaar om dat wat anders kan én anders moet te veranderen.

Tientallen innovatieve initiatieven
Sinds de start in 2015 zijn er tientallen innovatieve initiatieven ‘gepitcht’ en een groot aantal is of wordt ondersteund door het Innovatienetwerk Jeugd. Ook worden er Innovatielabs en Inspiratie Café’s met jongeren georganiseerd.

Wethouder Jeugd Aletta van der Veen is sinds 2015 ambassadeur van het Innovatienetwerk. Zij ontvangt haar (nieuwe) collega’s met een welkom over het Innovatienetwerk, het belang van innovatie en een presentatie van de lokale innovatie JES Jeugd en samenwerken.

Eenvoudig contact met jeugdzorgwerker 
Een lokale jeugdzorgwerker is in Gilze de spil in de samenwerking tussen jongeren die risico lopen op schooluitval en zelfs (lichte) criminaliteit, de wijkagent, de huisarts, het Jongerenwerk en waar nodig andere organisaties. De jongeren kunnen eenvoudig met de jeugdzorgwerker contact zoeken, zonder administratie of bureaucratie. Doordat er vroeg en zonder administratieve drempels contact is, kunnen de risicojongeren voorkomen dat zij in problemen komen of dat problemen groter worden, en waar nodig snel de juiste hulp krijgen.

Een jongere, ervaringsdeskundige, lokale jongerenwerker en de lokale jeugdzorgwerker vertellen op 29 juni over hun ervaringen en hopen zo de bestuurders te inspireren.

Jeugdhulp een-op-een
Ook wordt in het ochtenddeel van de Innovatietour het initiatief Jeugdhulp een-op-een gepresenteerd. Jongeren kunnen zelf hun hulpverlener kiezen, iets wat binnen de kraamzorg bijvoorbeeld al veel langer mogelijk is, maar binnen de jeugdhulp uniek.

Op vrijdag 29 juni start de Innovatietour om 11 uur voor de wethouders in de gemeente Gilze en Rijen op de locatie van de jongerenbus in Gilze. Om 12.30 uur vertrekken de wethouders naar Tilburg en Udenhout, voor ontmoetingen met andere initiatiefnemers.

Meer informatie
Wie meer wil weten over het Innovatienetwerk Jeugd kan op deze website terecht: https://www.innovatienetwerkjeugd.nl