In het tweede weekend van september wordt in Nederland het grootste cultuurhistorische evenement, Open Monumentendag, georganiseerd. Ook in Gilze en Rijen is een mooi programma, met als thema dit jaar  “in Europa”.

Dit thema heeft de werkgroep geinspireerd om aandacht te vragen voor de vele legers die uit Europa neerstreken in de omgeving van Gilze Rijen. Bij de vestigingen van Theek5 in Gilze en Rijen zijn de komende tijd foto exposities om dat aan een breed publiek te laten zien.

Programma
De officiele opening vind ook dit jaar weer plaats in de Anna kapel in Molenschot, ons oudste rijksmonument. Je bent welkom vanaf 10.15 uur. Wethouder Ariane Zwarts doet de opening, John Merkus draagt een Europees gedicht voor en de Muziekschool Plus zorgt voor de bijpassende muziek.

In de middag is er in de Molenwiek een gevarieerd programma, aanvang 13.30 uur. Optredens van Gils Geweld en Korijen worden afgewisseld met de vakantie verhalen van kinderen die in Europa op vakantie zijn geweest. Ze worden verteld door zanger/dichter Niels Landstra. Hij voert ook nog een spannend toneelstukje op met John Merkus.

In beeld twee markante rijksmonumenten. De maalderij in Gilze wordt momenteel gerestaureerd.