In het kader van Wereld Alzheimer Dag organiseert de kerngroep Dementie Vriendelijk Gilze en Rijen een presentatie in Molenschot. Schrijver Kader Abdollah reist voor deze gelegenheid af naar onze gemeente  om een lezing te geven naar aanleiding van zijn boek: ‘het Gordijn’.

“Het leven van Kader Abdollah is in twee periodes te verdelen. De eerste helft van zijn leven woonde hij in Iran; de tweede helft begon met een vlucht uit zijn land die hem naar Nederland zou voeren. In Nederland begon hij met een nieuw leven en schiep hij zijn literair oeuvre. Zijn boeken werden vertaald en hij reisde de wereld over, naar lezers in alle landen. Maar naar één land kon hij nooit meer terug: zijn vaderland. En dat terwijl zijn moeder in de winter van haar leven belandde.

Recentelijk reisde Kader Abdollah naar Dubai, het land van zand en olie, om daar zijn moeder en zus te ontmoeten, wat voor hen gemakkelijker was en voor hem veiliger. Hij wilde zijn moeder zien, misschien wel voor het laatst, en vooral omdat ze geleidelijk in de wereld van de dementie aan het verdwijnen was.

Maar, eenmaal in Dubai aangekomen werd hij geconfronteerd met een geheimzinnige wereld van de ouderdom waarin zijn moeder hem steeds dieper meenam.

Het Gordijn is het hoogstpersoonlijke , soms hilarische en soms ronduit pijnlijke verslag van Kaders ontmoeting met zijn moeder. Met het Gordijn neemt de schrijver ons mee op een ongewone reis.”

(Achterflap van het boek: ‘het Gordijn’.)