Ook in 2019 is er weer een plantgoedactie en wel voor de 8emaal. De plantgoedactie 2019 wordt weer mogelijk gemaakt door de Gemeente Gilze en Rijen en georganiseerd door vrijwilligers van de Natuur en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR), werkgroep Nestgelegenheid in samenwerking met de Fruitboogerd te Gilze.

Het concept van deze Plantgoedactie 2019 is inmiddels wel bekend. Op de site van www.defruitboogerd.nl treft u de te bestellen planten aan. U maakt uw keuze en u betaalt maar 50% van de totale kosten. De Gemeente Gilze en Rijen neemt de andere 50% voor haar rekening. Dat is toch een mooie deal?

Een heel klein beestje
Aan de titel ‘Behaag je tuin’ een heel klein beestje ten grondslag. De uiterlijke kenmerken zijn; wit (oms geheel bruin), bruine rand en spanwijdte van 4 cm. Komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea). In 2017 via Duitsland ons land binnengekomen. Het beestje is klein, maar de schade is enorm voor ons landschap (tuinen).

Kunt u al raden over welk dier we het hebben…. juist, de buxusmot. Een invasieve exoot met de voorkeur voor de buxus (waardplant). Trouwens de buxus is ook een exoot, dit terzijde.

We denken dat iedereen (met buxusplanten) binnen onze Gemeente al kennis heeft gemaakt met het buxusmot. Liever gezegd met de kluwen van gele/felgroene rupsen met een zwarte kop en zwarte stippen op het lijf. Een nachtmerrie voor elke buxus bezitter. Het gevolg is bekend. Kale en dorre hagen. Alle mooi gevormde buxus-vogels en dieren zijn niet meer te herkennen. Het ziet er niet meer uit.

Uw tuin weer voorzien van een nieuwe haag
Daarom worden er bij de plantgoedactie 2019 enkele vervangers voor uw verloren haag aangeboden. U kunt met veel plezier uw tuin weer voorzien van een nieuwe haag. Enkele vervangers Taxus baccata, Lonicera (Chinese kamperfoelie) en de Ilex Crenata (Japanse hulst).

Volgens de dikke van Dale heeft het woord behagen de volgende betekenis; “behagen scheppen in iets”.

Om ook de tuinliefhebbers tegemoet te komen die geen slachtoffer zijn geworden van de buxusmot, is er bij de plantgoedactie 2019 ook een aanbod van siergrassen en andere planten ter verfraaiing van uw tuin. Een mooie tuin met bloeiende planten is een genot voor het oog.

Goed tegen de hittestress 
De siergrassen staan ook heel decoratief in de grote tegeltuinen van tegenwoordig. Haal een enkele tegel uit uw tuin en plant daar een siergrasje. Het is wellicht het begin om weer meer planten in uw tuin te zetten. Goed tegen de hittestress en goed voor de opvang van hemelwater.  Met wat moeite en liefde schep je iets wonderbaarlijks mooi in uw tuin. Met wat bessen en frambozenstruiken en/of laagstam fruitbomen verwen je jezelf met lekker fruit en je geeft de vogels gelegenheid om uw tuin aan te doen. Nog meer genieten, toch?

Ga voor meer informatie en uw bestelling naar www.defruitboogerd.nl en klik daar op plantgoedactie. U kunt bestellen vanaf 22 januari 2019 tot 15 februari 2019.

Uw bestelling kunt u afhalen aan de Hoogstraat 7 te Gilze, op vrijdagmiddag 22 en zaterdagmiddag 23 maart 2019 tussen 13.00 en 17.00 uur. Alleen contante betaling is mogelijk.

Voor de plantgoedactie 2019 kunt u ook terecht op de site van Gemeente Gilze en Rijen, www.gilzerijen.nl of op de site van de Natuur en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR), www.natuurlijkgilzerijen.nl