De fietsherinneringsroute vertelt ons verhalen van 75 jaar geleden; over de bevrijding van Gilze-Rijen. In 2019 en 2020 staan we hierbij stil. Stilstaan we bij de gebeurtenissen van toen en we vieren 75 jaar vrijheid.

Burgemeester Boelhouwer opent route
Op dinsdag 23 april opent burgemeester Boelhouwer de fietsherinneringsroute. Dat gebeurt om 15.00 uur in Molenschot bij de kerk. De herinneringsbordjes op de route ontwikkelde de Heemkring Molenheide samen met de gemeente als blijvende herinnering.

Een blijvende herinnering
In 1940 namen de Duitsers het vliegveld Gilze-Rijen in. In de jaren erna werd het vliegveld regelmatig gebombardeerd door de geallieerden. Gevangenen van Kamp Vught werkten op het vliegveld om de schade aan de start- en landingsbanen te herstellen. Wanneer het vliegveld voor de zoveelste keer wordt gebombardeerd grijpen enkele gevangenen hun kans. Het bombardement heeft de afrastering namelijk flink beschadigd. Ze kruipen onder de afrastering door en rennen de vrijheid tegemoet. Dat verhaal, is een van de vele verhalen van 75 jaar geleden.


Over de route

Ieder bordje op de herinneringsroute vertelt ook een verhaal. De eerste vier bordjes werden geplaatst in 2014. In 2019 werden de laatste bordjes toegevoegd aan de route. Daarmee komt het totaal op vierentwintig. Deze herinneringsbordjes, drie Liberation-zuilen en twee dankkapellen vormen samen de verbindingspunten voor de herinneringsfietsroute. Hij loopt door de vier kernen van de gemeente Gilze en Rijen en is 31 kilometer lang. De fietsroute vindt u op de app IZI Travel, onder ‘Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog’.

Voor een overzicht van alle activiteiten: www.75jaarvrijheidgilzerijen.nl