‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’. 75 jaar na de bevrijding hebben we als Gilze en Rijense Heemkring Molenheide deze documentaire samengesteld. Om met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord te laten zien wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in die oorlogstijd. In ons dorp, onze wijk, onze straat; nu bijna niet meer voor te stellen.

Ook de kinderen van toen komen aan het woord in de documentaire. In de schaduw van het vliegveld hebben ze tussen 1940 en 1945 stuk voor stuk veel meegemaakt. Of ze nu in Gilze, Rijen, Hulten of Molenschot woonden. Ze vertellen hoe ze die gebeurtenissen ervaren hebben. Allemaal op hun eigen manier. Opdat we niet vergeten… 

Samenstellers

Een werkgroep van de heemkring heeft ruim anderhalf jaar lang onderzoek gedaan, beeldmateriaal verzameld, teksten geschreven, gewikt en gewogen. Want zo dicht bij het vliegveld is er in Gilze en Rijen verschrikkelijk veel gebeurd. En wat laat je daarvan zien? Welke keuzes maak je?

De samenstellers zijn:

Berry Bots, Mariëlle van Hezewijk, Bert Huisman (opnamen en montage), Peter van Opstal, Bert Wagemakers en Piet Weterings. Jan de Jong heeft de teksten ingesproken.

Wanneer?

Eind oktober vieren we in Gilze en Rijen 75 jaar bevrijding. Op de 8een de 9evan die maand is de documentaire voor het eerst te zien. Op 8 oktober in De Boodschap in Rijen, op 9 oktober in De Schakel in Gilze; beide keren vanaf 19.30 uur. Voor iedereen een aanrader.

Een voorproefje zien? De trailer staat op www.heemkringmolenheide.nl.

Toegangskaarten zijn vanaf 2 september voor 2,50 euro te koop bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en Bruna in winkelcentrum De Laverije in Rijen.         Met datzelfde toegangskaartje krijgen bezoekers (alleen) die avonden 2,50 euro korting op het nieuwe boek ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’, met verhalen van inwoners uit Gilze en Rijen (10 euro in plaats van 12,50 euro).

Meer weten over de activiteiten rond 75 jaar bevrijding in de gemeente Gilze en Rijen? Ga naar www.heemkringmolenheide.nlof voor een algemeen overzicht naar www.75jaarvrijheidgilzerijen.nl