De jaarlijkse inzamelactie van stichting Taxus Taxi in de is zeer succesvol verlopen. In totaal is dit jaar ruim 346.000 kilogram taxussnoeisel ingezameld, goed voor ruim 3.000 chemotherapieën.“We zijn erg verheugd met de opbrengst van dit jaar”, vertelt Werner Toonen van stichting Taxus Taxi.

De massaal aangeboden taxusnaalden bevatten een belangrijke grondstof voor chemotherapieën tegen verschillende soorten kanker, zoals eierstok-, borst- en longkanker, maar ook tegen kanker van de slijmvliezen en in sommige gevallen voor chemotherapieën tegen alvleesklier- en slokdarmkanker.

Boven verwachting

“We hebben gemerkt dat door het droge weer de groei per haag en regio flink kan verschillen. Hierdoor heeft de één wat minder, maar de ander gelukkig een stuk meer taxus kunnen snoeien dan in andere jaren”, vertelt Werner. Ondanks de weersomstandigheden was de opbrengst dit jaar boven verwachting. In totaal zijn de ingezamelde naalden goed voor ruim 3.000 therapieën. Dit jaar liep de inzameling tot en met 23 augustus. De start- en einddatum worden jaarlijks bepaald door de hoeveelheid werkzame stof die in de naalden aanwezig is. Op dit moment loopt de stof dusdanig terug, dat het niet langer bruikbaar is voor het doel.

Reden voor succes

Volgens Werner is het succes van de inzamelactie te danken aan meerdere factoren. “Zo weten steeds meer mensen van de inzameling en hebben we met Den Ouden Groep, Boerenbond, Intratuin en Welkoop een aantal goede partners waar mensen tijdens het seizoen een Taxus Taxi Tas kunnen halen voordat zij gaan snoeien. Onze partners brengen bovendien de actie onder de aandacht van hun klanten.”

Kijk voor meer informatie op www.taxustaxi.nl