Op zaterdag 26 oktober a.s. wordt het project “Herbeleving Schijnvliegveld De Kiek” geopend. Commissaris van de Koning Wim van de Donk en Defensie-attaché Kolonel Thomas Fischer van de ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland verrichten gezamenlijk een symbolische openingshandeling.

Ook levert het Defensie Helikopter Commando, onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht, een belangrijke bijdrage aan de opening. Vanaf vliegbasis Gilze-Rijen verplaatst een Chinook transporthelikopter een ‘schijnvliegtuig’, een artistieke reproductie in Cortenstaal van het Duitse jachtvliegtuig Messerschmitt Bf 109, naar voormalig Schijnvliegveld De Kiek in Riel. Na het arriveren van dit schijnvliegtuig en het verrichten van de openingshandeling is het Schijnvliegveld officieel geopend.

SF37 Kamerun

Meteen na de Duitse inval in ons land in mei 1940, namen de Duitsers vliegveld Gilze-Rijen in en breidden dat uit. Op 7 km van het vliegveld werd een schijnvliegveld ingericht bij De Kiek op een heideveld tussen Riel en Alphen. Drie nepstartbanen werden afgestoken in de hei, er kwam een bunker, nephangars en nepvliegtuigen.

Met dit nepvliegveld, codenaam SF37, wilden de Duitsers in de oorlog de geallieerde jachtvliegers om de tuin leiden. De ‘Scheinflugplatz Kamerun’ tussen Riel en Alphen diende vanaf de bezetting in 1940 als bliksemafleider voor het door nazi’s ingenomen vliegveld Gilze-Rijen. Tot eind 1944 bleef Schijnvliegveld De Kiek in functie.

Vrienden van de Kiek

In 2017 is het maatschappelijk/burgerinitiatief de ‘Vrienden van de Kiek’ ontstaan. Deze groep vrijwilligers zet zich met het project ‘Herbeleving Schijnvliegveld De Kiek’ in voor het behoud van het verhaal van dit vliegveld. Zo willen zij jong en oud laten zien en ervaren wat er zich heeft afgespeeld op het schijnvliegveld, hoe de oorlog eruit zag en dat vrijheid niet vanzelfsprekend was en is. We zijn trots op de vele vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit project. Zij zullen ook allen bij de opening aanwezig zijn.

75 jaar vrijheid: niet vanzelfsprekend

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober is het 75 jaar geleden dat deze regio is bevrijd en hier de Tweede Wereldoorlog is beëindigd. Het is belangrijk dat we stil blijven staan dat bij het feit dat de huidige vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ook vinden we het belangrijk dat dit soort historische plekken niet verloren gaan en dat de verhalen bewaard blijven. Met ons project zorgen we ervoor dat het Schijnvliegveld niet vergeten wordt en bieden we een podium voor jong en oud om het gesprek aan te gaan over vrede, veiligheid en vrijheid.

Programma openingsdag

Om 13.00 uur is de officiële opening. Tussen 13.15 uur en 13.30 uur wordt de Messerschmitt Bf 109 door de Chinook Transporthelikopter afgeleverd op het Schijnvliegveld. Vervolgens verrichten Commissaris van de Koning Wim van de Donk en Defensie Attaché kolonel Thomas Fischer van de ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland gezamenlijk de symbolische openingshandeling. Omstreeks 14.00 uur is de officiële opening afgelopen en vanaf dan is het Schijnvliegveld de Kiek gratis te bezoeken.

Naast de opening op zaterdag 26 oktober, is er ook op zondag 27 oktober van alles te beleven op Schijnvliegveld De Kiek. Er is dan een belevingsdag waarbij bezoekers van harte welkom zijn om kennis te komen maken met het Schijnvliegveld, de overblijfselen en verhalen.

Tijdens de opening ‘Herbeleving Schijnvliegveld De Kiek’ zijn naast commissaris van de Koning Wim van de Donk en Defensie Attaché Kolonel Thomas Fischer van de ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland o.a. ook Commodore Robert Adang (commandant Defensie Helikopter Commando), burgemeester Mark van Stappershoef van de gemeente Goirle en burgemeester Joerie Minses van de gemeente Alphen Chaam aanwezig.