Vijf jaar geleden begon oud-Rijenaar Jean-Pierre Kin met een onderzoek naar zijn familiegeschiedenis en naar de oorsprong van de naam Kin. Hij ontdekte daarbij veel over bijzondere voorouders en naamgenoten. De stamboom van alle Rijense Kinnen begint rond 1600 in Chaam en voert via Dorst en Baarle-Nassau in 1825 naar Rijen. Al vrij snel tijdens zijn speurtocht ontdekte Kin een moord! Gepleegd in 1854 in Baarle-Nassau. Dit had natuurlijk meteen zijn aandacht. Hij wilde er álles over weten en schreef er een boek over, dat op 12 oktober verschijnt.

Kin vond talloze krantenartikelen, vonnissen, brieven en andere documenten over de moordzaak. Zowel op internet als in de papieren archieven die hij bezocht. “Het is onvoorstelbaar hoeveel je als beginnend amateur-onderzoeker kunt vinden via landelijke sites zoals bijvoorbeeld wiewaswie.nl, delpher.nl en nationaalarchief.nl. En via de websites van archieven uit de regio, zoals die van het Stadsarchief Breda, Regionaal Archief Tilburg en het Brabants Historisch Informatie Centrum,” vertelt Kin. “Door de documenten uit de archieven te bestuderen en door verder leeswerk over de 19e eeuwse tijdsgeest, heb ik me een goed beeld kunnen vormen over de gebeurtenissen rondom de moord. Het boek wat ik erover gemaakt heb, is een bundeling van de feiten, de toenmalige tijdsgeest, het verhaal over de twee jaar durende moordzaak en transcripties van de gevonden archiefstukken.”

Boekpresentatie

Het boek ‘De Moord op Loverenʼ verschijnt op zaterdag 12 oktober. Op die dag wordt het boek vanaf 14.00 uur gepresenteerd in Café ‘De Pompʼ in Baarle- Nassau. Vanaf deze dag is ‘De Moord op Loverenʼ ook verkrijgbaar bij Bruna Baarle-Nassau. Iedereen is welkom om de presentatie bij te wonen.