440 zonnepanelen op dak van De Boodschap

De Culturele Centra Gilze en Rijen zijn steeds op zoek naar manieren om in de beide gebouwen, De Boodschap en De Schakel, duurzaam te ondernemen.

Voor Cultureel Centrum de Boodschap is het de directie gelukt een SDE-subsidie te verkrijgen. Dit is een overheidssubsidie om o.a. non-profit instellingen te helpen duurzaam te ondernemen. Omdat Stichting CCGR eigenaar is van pand De Boodschap kan zij aankloppen bij overheid of fondsen voor aanpassingen aan het gebouw. ‘Prachtig dat de SDE-subsidie is toegekend, want dat maakte het mogelijk de zonnepanelen aan te schaffen.

We hebben nu 440 panelen op de diverse daken liggen en hopen dat er voldoende opbrengst uit komt om zo veel als mogelijk energie van het centrum op te vangen!’ aldus Ingrid Langen. De weg naar aansluiting was een hobbelige weg. De toekenning van de SDE-subsidie was toegekend, maar eerst moest de dakbedekking worden vervangen. Gedurende het traject ging ook nog de leverancier van de panelen failliet. ‘Het heeft niet meegezeten, want toen we eenmaal een nieuwe leverancier hadden gevonden met de juiste panelen, moest er nog een kast in de stroomvoorziening worden vervangen. Maar we hebben altijd een lange adem en laten ons niet snel uit het veld slaan’ zegt Marianne van Rijswijk die de coördinatie van dit project voerde.

De 440 panelen zijn in werking en leveren nu al op. De titel ‘Laat de zon maar schijnen’ van dit bericht is dan ook met een knipoog, want gelukkig gaat het niet per se om zon, maar om lichtopbrengst. Directeur Ingrid Langen was verheugd te zien dat gelijk na het aansluiten de meter gingen lopen en de cijfers langzaam maar gestaag opliepen. Na een klim naar de hoogste verdieping van de Boodschap, het dak: ‘Al die panelen op het dak is echt imposant om te zien!’