MEER GROEN….ZELF DOEN …. MET 50% KORTING!

Elk jaar organiseert de Natuur-en landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) samen met de UilenWerkgroep en de Gemeente een plantgoedactie. Bij deze plantgoedactie kunnen inwoners van onze Gemeente voordelig planten aanschaffen. De Gemeente betaalt n.l. de helft van de aanschafkosten. Jaarlijks wordt ingehaakt op een actueel onderwerp en daarbij worden planten gezocht en aangeboden die een positieve invloed hebben op de problematiek. Dit jaar is dat de bestrijding van de eikenprocessierups. Dus grijp je kans en help mee.

Wat kun je zelf preventief doen tegen eikenprocessierups in je eigen tuin of buurt
Iedereen weet inmiddels dat eikenprocessierupsen een ware plaag kunnen vormen. Heb je een eik in de tuin of in de buurt, dan is er veel wat je kunt doen om een plaag van eikenprocessierups te voorkomen. Namelijk door natuurlijke vijanden te lokken en zo te voorkomen dat ze een plaag kunnen vormen. Dat kan maar op één manier en dat is: zorg voor meer biodiversiteit in de gemeente. Dus begin in je eigen tuin.

Een plaag voorkomen is beter dan een plaag genezen
In de natuur komt zelden een plaag voor omdat er een grote diversiteit aan leven is. Maar de biodiversiteit is in onze aangeharkte tuintjes, kort gemaaide bermen en monocultuur-landbouw een stuk minder dan we zouden willen. En dus ontbreken dan vaak de natuurlijke vijanden die een plaag zouden kunnen voorkomen. Samen kunnen we eraan werken dat de natuur meer in evenwicht komt; plant daarvoor meer groen…. maar wel zelf doen!

Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken
Door je tuin groener te maken trek je natuurlijke vijanden aan die de eikenprocessierups terugdringen. Natuurlijke vijanden zijn sluipwespen en sluipvliegen; zij leggen eitjes in de rupsen. Larven van gaasvliegen en lieveheersbeestjes eten de eitjes en vleermuizen eten ‘s nachts de vlinders. Verder zijn vogels van groot belang ter bestrijding van de rupsen. Hang daarom nestkasten op voor mezen. Vooral jonge koolmezen eten veel rupsen maar ook pimpelmezen lusten ze graag. Heel belangrijk is het echter ook om de mezen een goede schuilplaats te geven; plant dus naast de nestkast een groenblijvende struik.

Om je tuin groener te maken en daardoor insecten, vogels, vleermuizen en egels aan te trekken, hebben wij dit jaar een assortiment samengesteld dat vooral bestaat uit groenblijvende planten en struiken. Verder zijn fruitstruiken en fruitbomen essentieel om u te helpen de eikenprocessierups terug te dringen. Het hele assortiment is te bestellen via onze plantgoedactie.

Ook de gemeente werkt mee aan meer biodiversiteit ter bestrijding van de eikenprocessierups
De trend bij de gemeente is al jaren om alles aan te harken, de bermen kort te maaien en de bomen hoog op te snoeien. Daar gaat verandering in komen. Het bermbeheer verandert naar bloemrijk bermbeheer. Er blijft meer ondergroei staan en er komen struiken als ondergroei. Verder komt er meer diversiteit aan nieuw te planten bomen. Het afschaffen van het hoog opsnoeien van bomen zal wat meer gewenning kosten maar is wel essentieel.
Verder stelt de gemeente dit jaar extra geld beschikbaar i.v.m. de eikenprocessierups-bestrijding, zodat iedereen de kans krijgt de eigen tuin meer bio divers te maken en om een nestkast aan te schaffen. Maar let wel op, wie eerst komt, wie eerst maalt. Als het budget op is moeten we stoppen. Samen moet het lukken om op deze manier de toename van de eikenprocessierups te stoppen en verder terug te dringen en ons leefmilieu weer gezond en aantrekkelijk te maken, niet alleen voor onszelf maar ook voor alles wat hierin leeft.

Hoe doe ik mee en waar kan ik bestellen
Ga voor meer informatie en uw bestelling naar www.defruitboogerd.nl en klik daar op plantgoedactie. U kunt bestellen vanaf 1 februari 2020 tot 1 maart 2020. Uw bestelling kunt u afhalen aan de Hoogstraat 7 te Gilze, op vrijdagmiddag 20 en zaterdagmiddag 21 maart 2020 tussen 13.00 en 17.00 uur. Alleen contante betaling is mogelijk.

Voor de plantgoedactie 2020 kunt u ook terecht op de site van Gemeente Gilze en Rijen, www.gilzerijen.nl of op de site van de Natuur en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR), www.natuurlijkgilzerijen.nl