Nu het coronavirus eenieder dwingt tot sociaal afstand houden, is ContourdeTwern extra alert op dreigend isolement van ouderen en kwetsbare personen. Waar de welzijnsorganisatie normaal gesproken voornamelijk werkt via persoonlijk contact, is dat op dit moment lastig of zelfs onverstandig. Daarom zet ContourdeTwern nu in op present blijven, op afstand, door gebruik van telefoon en digitale middelen.

Het AdviesPunt, normaal gesproken benaderbaar voor inwoners van Tilburg voor hulp, aanmelding, verwijzing, advies en vrijwilligerswerk, is nu opengesteld als centraal meldpunt voor inwoners uit alle zestien werkgebieden (1) van ContourdeTwern. Nuria van Aart, coördinator van het AdviesPunt: “Mensen die door de oproep om thuis te blijven in de problemen komen, die ze niet opgelost krijgen met hulp van bijvoorbeeld buren of familie, kunnen ons bellen. Wij kijken dan wat we voor ze kunnen betekenen of zoeken uit waar ze voor hulp terecht kunnen.” Het AdviesPunt is op werkdagen telefonisch en per mail bereikbaar.

Het AdviesPunt van ContourdeTwern is van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 telefonisch bereikbaar op (013) 549 86 46 en per mail op adviespunt@contourdetwern.nl.
Mails die buiten deze tijden binnenkomen worden de volgende werkdag beantwoord.

Open voor een praatje of een kop koffie
Tegelijkertijd houdt ContourdeTwern, zolang als mogelijk, wijkcentra en buurthuizen open. Wie wil komen, is welkom, op voorwaarde dat bezoekers geen verkoudheidsklachten of koorts hebben. Gon Mevis, directeur- bestuurder van ContourdeTwern: “Bezoekers fit, medewerkers fit, vrijwilligers fit, dat is nu ons devies. Wij zien het als onze gezamenlijke opgave om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te helpen beperken. Gezondheid staat voorop. Maar mensen die fit zijn en behoefte hebben aan een praatje of een kop koffie, blijven welkom, zolang de autoriteiten dat toestaan. Kleinschalige ontmoetingen en activiteiten, met minder dan 25 personen, kunnen vooralsnog. Mensen die niet fit zijn en zichtbaar verkoudheidsklachten hebben, vragen we dringend om terug naar huis te gaan. Met hen houden we wel telefonisch contact, om na te gaan of het goed met ze gaat en of ze hulp nodig hebben.”

Het besluit over het openhouden van locaties neemt ContourdeTwern niet in haar eentje. De gemeente Tilburg stelt instandhouding van een inloopmogelijkheid, mits kleinschalig, op prijs. Andere gemeenten besluiten juist tot het sluiten van de centra. En omdat ook ContourdeTwern te maken heeft met behoorlijk wat medewerkers en vrijwilligers die niet 100% fit zijn, kan niet voor ieder wijkcentrum of buurthuis bezetting en dus openstelling gegarandeerd blijven. Mevis: “We houden er rekening mee dat we de openstelling moeten gaan beperken tot enkele locaties. De wensen van partners zoals de bibliotheek nemen we daarin mee. En we gaan na aan welke extra dienstverlening behoefte is, zodat we isolement van ouderen en kwetsbare personen helpen voorkomen. Bijvoorbeeld door regelmatig even te bellen, kleinschalig haal- en brengservice aan te bieden en boodschappen voor ze te doen. Zeker voor mensen die geen eigen netwerk van buren en familie hebben, is dat van levensbelang.”

R-Newt present voor jongeren en kinderen
Ook in het jongerenwerk wordt ingezet op presentie en meebewegen met de vraag. Jongerenwerkers van R-Newt en R-Newt Kids springen vanaf volgende week bij op scholen in Tilburg. Op deze manier probeert de organisatie scholen te helpen om schooluitval te voorkomen. Hierdoor kan het normale leven voor kinderen en jongeren zoveel mogelijk doorgaan en wordt voorkomen dat mensen die werken in vitale diensten zoals de zorg, politie en brandweer thuis moeten blijven omdat hun kinderen niet naar school kunnen. “Onze jongerenwerkers hebben veel ervaring in het werken met kinderen en jongeren, hebben een VOG en we kunnen een interessant programma bieden”, aldus Floor van Berkel, manager R-Newt. “We zijn blij met de inzet die we hier kunnen doen, zeker als we daarmee voorkomen dat er extra klassen naar huis moeten worden gestuurd.”

Naast inzet op scholen blijven de jongerenwerkers ook present in de wijken. Zo wil R-Newt voorkomen dat jeugd en jongeren die de hele dag thuis zijn zich gaan vervelen. De organisatie richt zich daarbij niet alleen op het voorkomen van overlast, maar focust vooral op het bieden van leuke activiteiten. Daarnaast blijven jongerenwerkers – zo veel mogelijk digitaal en telefonisch – bereikbaar voor jongeren met een hulpvraag.

Motto is en blijft ‘Nooit alleen’
De veiligheid van medewerkers en vrijwilligers van ContourdeTwern en R-Newt wordt zeker in acht genomen. Mevis: “Natuurlijk is dit een uitzonderlijke situatie, waarbij we nauw de richtlijnen van het RIVM volgen. Wanneer een medewerker of vrijwilliger klachten heeft, blijft die thuis. Bezoekers en leerlingen met klachten blijven ook thuis. En we beperken de groepsgrootte tot maximaal 25 personen, ook in de opvang van jeugdigen. Zo houden we de situatie overzichtelijk en beheersbaar.”

“Waar ik vooral heel blij mee ben”, aldus Mevis, “is dat zoveel vrijwilligers en medewerkers bereid blijven zich in te zetten. Zo kunnen we ons motto ‘Nooit alleen’ ook in deze moeilijke tijden waar blijven maken.”

(1) Alphen | Chaam, Baarle-Nassau, Berkel-Enschot l Udenhout, Boxtel, Dongen, Dordrecht, Gilze | Rijen, Goirle l Riel, Haaren, Heusden, Hilvarenbeek, Krimpen aan den IJssel, Loon op Zand, Oisterwijk | Moergestel | Heukelom, Tilburg en Waalwijk