De Wieler Tourclub Gilze-Rijen is vanuit de vliegbasis Gilze-Rijen ontstaan in 1980. De datum dat de WTC is opgericht is 23 september 1980. In de jaren daarna groeide de WTC Gilze Rijen naar bijna 60 leden. Café ’t Hoekske (nu het Vermaeck) werd het clublokaal en er werd een eigen clubtenue ontworpen in de gemeentekleuren geel en blauw met een eigen vignet. Jaarlijks werd een avond fietsvierdaagse gehouden en er werd regelmatig aan tochten in de omgeving meegedaan, zoals aan de Heusden en Altenatocht en de Viaductentocht.

De club groeide zo voorspoedig, dat in 1988 bij 75 leden een ledenstop ingevoerd moest worden. Ook moest door de groei van de vereniging naar een ander clubhuis worden uitgezien, wat gevonden werd bij De Herbergh. Het devies is steeds: samen uit, samen thuis!! Het is namelijk een recreatieve sport in groepsverband, waarbij gezelligheid en sociaal contact centraal staan. Zo wordt bij een toertocht steeds als men ruim over de helft is, een koffiestop in een leuk cafeetje ingelast. Naast een eigen bijdrage is ook sponsorring een belangrijk aspect voor onze vereniging, wij willen dan ook Autobedrijf van Dorst (nu Louwman) en VDH graag bedanken hiervoor.

Helaas is het aantal leden de afgelopen jaren flink gedaald en hebben we nu 2 groepen. Dit heeft o.a. te maken met het ouder worden van de leden. De oudere groep fietst nu 20 a 25km/uur en de wat jongere 28 a 32km/uur. De lengte van de clubritten varieert tussen de 50 en 80km en worden altijd op dinsdag en zondagmorgen verreden.

Dit jaar vieren we dus het 40-jarig bestaan van de club. Dat we dit niet zomaar voorbij laten gaan spreekt voor zich. Helaas heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. Dit betekent dat wij ons feestje waarschijnlijk dit jaar niet kunnen houden. Mochten de maatregelen rondom het coronavirus dusdanig veranderen dan wordt er misschien toch nog dit jaar het 40-jarig bestaan gevierd. En anders wordt het volgend jaar. We kunnen dan ook een festiviteit organiseren voor de leden en hun partners waar iedereen heerlijk van zal kunnen genieten.

Voorzitter Ben Wassink