Jeanne de Hoon kreeg de erespeld Brabants Heem door haar partner opgespeld

Jeanne de Hoon uit Rijen kreeg maandagmiddag 2 november de erespeld van Brabants Heem uitgereikt. Coronaproof, zoals het hoort, hield Bert Wagemakers, voorzitter van Heemkring Molenheide, op afstand een toespraakje en speldde partner Jan Theunissen haar het welverdiende ereteken op.

De zilveren speld voor Jeanne lag al een poosje ‘op de plank’ te wachten om uitgereikt te worden. Maar de gelegenheid deed zich maandenlang niet voor, want lezingen en andere bijeenkomsten heeft de heemkring sinds maart opgeschort. En omdat we voorlopig nog even moeten wachten op andere tijden, kreeg Jeanne de speld met certificaat nu bij haar thuis, in klein comité, uitgereikt. De verrassing was daarmee misschien nog wel groter dan onder normale omstandigheden.

Een poos geleden gaf Jeanne aan haar activiteiten voor de heemkring stop te willen zetten. Na zo’n veertig jaar heeft ze voor de heemkring heel wat verdiensten op haar naam staan. Samen met anderen heeft ze al in de beginjaren een stevige en brede basis voor de heemkring gelegd, op allerlei gebied. Bij de tentoonstellingscommissie bijvoorbeeld was ze vele jaren de motor. Met oog voor detail en precisie stond ze tussen 1990 en 2006 borg voor een kleine dertig interessante en goed verzorgde tentoonstellingen. Ook was ze initiatiefnemer van en vervolgens kartrekker bij de totstandkoming van het boek ‘Rijen – Ontstaan, Groei en Ontwikkeling’, dat in 2005 verscheen. Bovendien werkte ze in de loop van de tijd samen met anderen aan verschillende andere projecten en uitgaven van de heemkring, zowel analoog als digitaal. Denk bijvoorbeeld aan de uitgave ‘Driekwart eeuw Sint Jozefschool Rijen’, de Gilze en Rijense Canon, de digitale Tijdmachine en in 2018 nog het boekje ‘Over de kiesdrempel’ over honderd jaar algemeen kiesrecht in onze gemeente. Tegelijkertijd maakte, verzamelde en bewerkte ze honderden foto’s voor tentoonstellingen en archief en deed ze de fotoredactie bij allerlei uitgaven.