Dag van de vrijwilliger op woensdag 7 december

Vrijwilligers zijn de ‘kampioenen’ van de sterke samenleving. Zonder hun inzet kunnen wij niet sporten, blijven de kerken dicht, kunnen scholen en verenigingen niets extra’s organiseren en rukt de vrijwillige brandweer niet uit. Ook binnen de zorginstellingen zijn vrijwilligers niet meer weg te denken. Zij verdienen onze grote waardering.

Vrijwilligers zijn onmisbaar
Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, er wordt op je gerekend. Vrijwilligerswerk betekent dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor elkaar zonder dat daar direct iets tegenover staat. Dat maakt onze samenleving mooier en leefbaarder. Voor inwoners die hulp kunnen gebruiken en voor de vele verenigingen en organisaties is deze vrijwillige inzet onmisbaar. Het CDA Gilze en Rijen heeft grote waardering voor alle vrijwilligers in Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen. Ook in ons verkiezingsprogramma 2022-2026 kunnen zij weer op onze volle steun rekenen.

Waardevol werk
Vrijwilligerswerk kan isolement en eenzaamheid doorbreken en helpen om sociale banden te smeden. Het geeft voldoening en kan een opstapje naar werk betekenen. Vrijwilligers voelen zich gewaardeerd en kunnen ook rekenen op de steun van hun netwerk. Kortom een win-winsituatie. Er zijn heel veel organisaties die vrijwilligers nodig hebben en met open armen ontvangen. Van zorginstelling tot natuurvereniging. Het VIP kan desgewenst vraag en aanbod met elkaar verbinden. Voor jong tot oud is vrijwilligerswerk waardevol, er is altijd wel iets te vinden dat bij je past.

Vrijwilliger in de zorg
Vrijwilligerswerk in de zorg kenmerkt zich door sociaal contact. Dankzij de vrijwilligers wordt het sociale netwerk en de zelfredzaamheid van bewoners vergroot. Door vrijwilligerswerk kun je heel veel betekenen voor de ander. Vrijwilligers zijn een belangrijke aanvulling op professionals, ze kunnen extra ondersteuning aan bewoners bieden en hebben daarnaast meer tijd voor bijvoorbeeld een praatje, een spelletje of een wandeling.

Waardering
Jaarlijks staan we in onze gemeente stil bij vrijwilligers en zetten we hen in het zonnetje voor hun onmisbare inzet. Dit jaar kan het door corona helaas niet doorgaan en willen we als CDA via deze weg onze grote waardering uitspreken. Samen maken de vrijwilligers het verschil!

Contactgegevens: l.schuermans@cdagilzerijen.nl of 06 1606 8995

Lenie Schuermans
gemeenteraadslid CDA Gilze en Rijen