Enkele honderden foto’s gemaakt door liefhebbers, met een passie voor fotografie wereldwijd, zijn zondag 27 maart te zien tijdens de elfde Rainbow Challenge Rijen in CC de Boodschap te Rijen. In de theaterzaal worden de foto’s op een groot scherm getoond. Als voorprogramma zal tevens een selectie te zien zijn uit de beste av-series van de afgelopen twee jaar, die zijn ingestuurd voor de Challenge 321.

Rainbow Challenge
De Rainbow Challenge leverde prachtige, en zeer gevarieerde beelden op. Van het noorderlicht in Noorwegen reizen we naar het binnenland van zuidelijk Afrika, en vandaar naar de boeddhistische monniken in het verre oosten. Maar ook Hollandse landschappen komen voorbij, zoals we ze niet vaak zien. De makers komen uit Vietnam, Zuid-Afrika, Indonesië, Canada en nog vele andere landen. Ook fotografen van dichterbij zonden in voor deze wedstrijd: uit België, Duitsland en Nederland, of om nog dichter bij huis te blijven uit Brabant en uit onze eigen gemeente Gilze en Rijen.

Iedere twee jaar organiseert de Rijense fotoclub FA-Rijen de Rainbow Challenge als onderdeel van het Holland International Image Circuit, een samenwerkingsverband van vijf Nederlandse fotoclubs. Het Holland Circuit, zoals het kortweg genoemd wordt, is onderdeel van een internationaal systeem van wedstrijden, die overal ter wereld worden georganiseerd. Een en ander gebeurt onder de vlag van de FIAP, de Fédération Internationale de l’Art Photographique. Fotografen sturen voor deze wedstrijden in om erkenning te krijgen voor hun fotografie. Wie bij die wedstrijden voldoende acceptaties haalt krijgt hiervoor een FIAP-onderscheiding. Diverse fotografen van FA-Rijen hebben in de afgelopen jaren een dergelijke onderscheiding behaald.

Voor het Holland Circuit werden deze keer circa 6000 beelden ingezonden door bijna 600 fotografen, afkomstig uit 54 verschillende landen. Er kon ingezonden worden voor de categorieën ‘kleur open’, ‘monochroom open’ en ‘reisfotografie’. De jurering vond online plaats vanwege de beperkingen door de coronamaatregelen. Ieder van de 15 juryleden beoordeelde de beelden thuis. De uiteindelijke prijstoekenning werd gezamenlijk gedaan in een Zoom-bijeenkomst. Een bijzondere ervaring voor alle juryleden, maar ook voor de organisatie.

Challenge 321
Op 27 maart zijn echter niet alleen foto’s te zien. Als voorprogramma wordt een selectie uit de beste audiovisuele series van de afgelopen twee jaar vertoond, die zijn ingezonden voor de grote internationale av-wedstrijd Challenge 321. De ‘uitdaging’ voor de auteurs bij deze wedstrijd is om hun verhaal in maximaal 3 minuten en 21 seconden aan de kijker over te brengen. De inzendingen worden gejureerd door circa 25 fotoclubs uit diverse landen en werelddelen. FA-Rijen is één van deze fotoclubs. Enkele leden van FA-Rijen zijn zelf enthousiaste av-makers en hebben hiervoor internationale onderscheidingen mogen ontvangen. Vanwege de coronapandemie zijn de series nog niet eerder vertoond.

Gratis toegang
Beide presentaties zijn gratis toegankelijk en iedereen is van harte welkom in CC de Boodschap, Nassaulaan 62 te Rijen. De av-presentatie van de series uit de 321-Challenge begint om 13.00 uur, om 14:00 uur gevolgd door de presentatie van de geaccepteerde beelden van de 11e Rainbow Challenge Rijen. De prijsuitreiking en de presentatie van de winnende beelden start om 15.30 uur.