Inwoners kunnen in financiële problemen komen door de hoge energiekosten en stijging van de prijzen. De nood is soms hoog. Voor een aantal inwoners dreigt een koude winter. We breiden onze hulp aan inwoners uit met een pakket van maatregelen om energie te besparen en met inkomensondersteuning. De eerste maatregelen gaan direct in, andere maatregelen volgen later dit jaar en in 2023. Daarbij werkt de gemeente nauw samen met Energie Gilze Rijen en Leystromen.

Direct in actie
“Voor 1.100 huishoudens moet er op korte termijn iets gebeuren. Het gaat om huishoudens met een laag inkomen, die vaak wonen in een slecht geïsoleerde woning. Bij deze huishoudens maken we een afspraak om een klusteam langs te laten komen. Het klusteam gaat direct aan de slag om kleine energiebesparende maatregelen te nemen en tips en advies te geven. De rekening hiervoor betaalt de gemeente. Denk aan zaken zoals tochtstrips en isolatiefolie, die direct invloed hebben op het energieverbruik en dus de energiekosten. Zo helpen we inwoners direct in de portemonnee en aan een iets duurzamer huis.” vertelt wethouder Merijn Scheifes (duurzaamheid).

Meer acties in 2022 en 2023
In de tussentijd bereidt de gemeente meer activiteiten voor. Zo bereidt de gemeente met Energie Gilze Rijen energiespreekuren voor en breidt het Budgetcafé haar acties voor hulp uit. Ook werkt de gemeente aan een uitbreiding van de regels voor mensen met een laag inkomen, om bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of wasmachine te kunnen kopen. In 2023 start de gemeente met activiteiten om mee te helpen aan woningisolatie en andere grote energiebesparende zaken zoals zonnepanelen.

Bestaande maatregelen blijven
De dorpsteams blijven opletten wat ze horen en zien van inwoners die financieel in de problemen komen. Ze geven hulp en ondersteuning. Huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, hebben ook in 2023 recht op een keer een energietoeslag van € 1.300. Voor de energietoeslag van 2022 kunt u dit aanvragen tot 1 januari 2023. Veel inwoners vragen deze toeslag al aan. “We doen er alles aan om alle aanvragen zo snel mogelijk te behandelen. Niet alles kan tegelijk en de meest schrijnende situaties geven we prioriteit. We hebben extra capaciteit vrij gemaakt. Inwoners die de energietoeslag hebben aangevraagd maar niet hebben gekregen, benaderen we persoonlijk om hun situatie en mogelijkheden te bespreken. We willen niemand in de kou laten staan en iedereen de ondersteuning bieden die nodig is”, legt wethouder Marielle Doremalen uit.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de energietoeslag, de budgetcafés of inkomensregelingen? U vindt de informatie op onze site (link naar www.gilzerijen.nl). Energie Gilze Rijen geeft op www.energiegilzerijen.nl regelmatig tips en acties aan om energie te besparen.