Karlijn van Beijsterveldt (links) geeft uitleg over supermarkt-producten aan deelnemers aan de foodsafari.

Een eye-opener. Zo noemden de 10 deelnemers aan de ‘Foodsafari’ hun bezoek aan de Jumbo-supermarkt in Rijen vorige week. Leefstijlcoach Karlijn van Beijsterveldt uit Gilze nam hen mee langs de schappen en probeerde hen wegwijs te maken in slimme keuzes voor eten en drinken.

Het was de eerste keer dat de foodsafari werd gehouden in het kader van de campagne Allemaal Vitaal die de ABG-gemeenten momenteel voeren. Nu waren alleen deelnemers het leefstijlprogramma CooL+ uitgenodigd. In 2023 zullen er meer foodsafari’s door meer supermarkten volgen. Die zullen openstaan voor alle inwoners van de drie ABG-gemeenten.

Onbewerkt
De bezoekers van vorige week kregen eerst een korte uitleg en een aantal algemene tips. Zoals maak een boodschappenlijstje (zodat je minder impuls-aankopen doet), koop onbewerkte producten (omdat die voedzamer zijn), trap niet in reclame of slogans (omdat helaas vaak niet de meest gezonde artikelen aangeprijsd worden) en word bewust van wat je eet en hoeveel (dus koop niet teveel).

Belangrijke opmerking van Karlijn was: “Maak een keuze waar je je goed bij voelt. Er is geen goede of foute voeding, maar wel een gezond en ongezond patroon. Eet niet per se minder maar vooral slimmer! Kies voor meer vezels en eiwitten en minder verzadigd vet en suikers.”

In de winkel zelf vertelt de leefstijlcoach waar je bij productkeuzes op moet letten. “Groenten kan je zoveel eten als je wilt, want groenten bevatten veel plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Kies vooral voor aanbiedingen en producten uit het seizoen. Laat kant-en-klaar producten (vaak teveel zout) en verse fruitsappen (teveel suikers) staan. Daarbij komt dat ‘vers’ vaak goedkoper is dan ‘verpakt’.”

Etiketten lezen
In anderhalf uur krijgen de bezoekers van de foodsafari woord en beeld bij veelgehoorde tips over (minder) vlees eten, de goede broodsoort (volkoren) en zuivel (minder verzadigde vetten en toegevoegde suikers). Karlijn leert hen goed naar de etiketten te kijken en deze te vergelijken met andere soortgelijke producten. De verschillen zijn vaak enorm, waardoor je andere keuzes gaat maken.

Deze FoodSafari van Karlijn heeft bijgedragen aan de bewustwording van de deelnemers in hun voedselkeuzes. De volgende keer gaan ze beter voorbereid de supermarktjungle in. Zeker als ze zich de handige tip aan het einde nog ter harte nemen, namelijk gebruik de Kies ik Gezond-app van het Voedingscentrum. Daarmee worden gezonde keuzes (ook voor mensen met allergieën) in de supermarktjungle nog makkelijker.