Om het nemen van duurzame maatregelen aan een eigen woning mogelijk te maken, biedt de gemeente een duurzaamheidslening aan. Huiseigenaren kunnen met deze lening maatregelen als warmtepompen, zonnepalen of woningisolatie aanschaffen. Steeds meer inwoners maken hiervan gebruik. Om aan de snel groeiende vraag te voldoen, besloot de gemeenteraad om het fonds voor de duurzaamheidslening aan het vullen met een bedrag van 1,5 miljoen euro.

Besparen en verduurzamen
In 2018 is dit fonds in het leven geroepen en er is in totaal al voor meer dan 2 miljoen euro aan duurzaamheidsleningen verstrekt. In de laatste maanden van 2022 zijn de aanvragen exorbitant gestegen. Wethouder Merijn Scheifes: “Met een extra storting in het fonds duurzaamheidslening blijven we inwoners stimuleren om duurzame maatregelen te nemen. Daarmee draag je bij aan een schonere wereld. En wanneer je je huis duurzamer maakt, verbruik je minder energie. Zo kun je met de huidige energieprijzen veel geld besparen.”

Aantrekkelijke voorwaarden
Als huiseigenaar kunt u via dit fonds tot 25.000 euro lenen om uw huis te verduurzamen. Dat doet u tegen een aantrekkelijke rente, die de hele looptijd vaststaat. En u betaalt geen afsluitkosten. Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort. De lening lost u annuïtair af. Dit betekent dat het maandbedrag gedurende de hele looptijd gelijk blijft. Het maandbedrag bestaat telkens uit een deel rente en een deel aflossing. Aan het einde van de looptijd heeft u de lening volledig afgelost. Ook is het mogelijk om de lening tussentijds boetevrij af te lossen

Nationale lening voor lage inkomens
Heeft u een beperkte leenruimte en is uw verzamelinkomen niet hoger dan €48.625,- bruto? Dan kunt u beter kiezen om een lening af te sluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Daar betaalt u sinds 1 november geen rente meer. Deze Energiebespaarlening met 0% rente is een van de maatregelen om verduurzaming te versnellen en de energierekening te helpen verlagen. Ook deze lening is bedoeld voor huiseigenaren.

Wilt u meer weten of de duurzaamheidslening aanvragen? Klik dan hier: link naar www.gilzerijen.nl/duurzaamheidslening.