Vrijdag 2 juli nam wethouder Aletta van der Veen het Greensand CO-2 opruimcertificaat in ontvangst uit handen van Arjan Donders van Donders Grondverzet en Transport uit Esbeek. Deze aannemer voerde werkzaamheden uit voor de herinrichting van de Alphenseweg. Het certificaat is voor het wandelpad. Op het eerste gezicht een normaal wandelpad. Het bestaat uit het groene gesteente olivijn. Dit materiaal neemt het broeikasgas koolstofmonoxide op uit de lucht. Het pad draagt dus bij aan een beter milieu. Wethouder Aletta van der Veen “Bij de herinrichting van de straat zijn veel milieubewuste en duurzame keuzes gemaakt. Dit heeft geleid tot een prachtige dorpsentree aan de zuidzijde van het dorp. De straat is nu met recht een ‘groen visitekaartje’ voor Gilze.”

Veel groen
Bij de herinrichting was veel aandacht voor planten, dieren en klimaat. In de straat staan prachtige oude eikenbomen. Deze bomen begeleiden nu statig de weg langs bloemen en bankjes. Een prachtig gezicht als je vanaf het zuiden Gilze binnenkomt.

Klimaat en biodiversiteit
Het ontwerp voor de Alphenseweg is gemaakt samen met een enthousiaste groep bewoners. Er zijn bankjes en een insectenhotel geplaatst. In dit insectenhotel kunnen allerlei insecten schuilen en eitjes leggen. Het heeft de vorm van een klavertje vier en staat symbool voor de vier kernen van onze gemeente. Met het insectenhotel en de bloeiende planten is deze dorpsentree opgeknapt, zoals ook al gebeurde bij drie andere entrees van de gemeente. In de weg liggen gebakken stenen. Gebakken materiaal gaat lang mee en bij de productie gebruikt men klei. Dit is duurzamer dan betonstenen.

Schoon regenwater naar infiltratieriool
We hebben een infiltratieriool aangelegd. Dit is een extra rioolbuis met gaatjes. Het water in het infiltratieriool zakt in de bodem. De straatkolken voeren het regenwater van de weg af naar het infiltratieriool. En de meeste daken zijn aangesloten op het infiltratieriool. Door al het schone regenwater naar het infiltratieriool af te voeren, vermengt zich dit niet met het vuile rioolwater dat naar de rioolwaterzuivering gaat. Dit bespaart veel zuiveringskosten bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie en is daarom beter voor het milieu!