Het Defensie Helikopter Commando is volop in beweging. Zo trainen de bemanningen van de Apache gevechtshelikopter momenteel in Duitsland op de schietrange om weer combat ready te worden. Maar ook in Nederland vliegen ze momenteel in diverse oefeningen.

Bemanningen van onze maritieme gevechtshelikopter de NH90 en de Cougar transporthelikopter nemen momenteel deel aan een antiterreur oefening boven Rotterdam. Hier trainen zij samen met (civiele)veiligheids- en hulporganisaties, zoals de politie, brandweer en ambulance op het gebied van antiterreurdreiging. Daarnaast ziet u wellicht  transporthelikopters met de grote rode waterzak ‘Bambi Bucket’ vliegen. Bemanningen van zowel de Chinook als de Cougar helikopters oefenen samen met het Mobile Air Operations Team (MAOT) en civiele partners in Nederland voor een succesvolle inzet bij uitvoering van onze nationale taak: Het blussen van grote (natuur)branden, de zogenaamde Fire Bucket Operations (FBO).

Het FBO team
Het Defensie Helikopter Commando is gedurende het ‘droge’ seizoen extra alert als het gaat om grote natuurbranden. Onze helikopters vormen samen met de collega’s van Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland een speciaal getraind ‘Fire Bucket Operations Team’. Dit team wordt gezamenlijk ingezet bij iedere blusactiviteit waarbij helikopters van de Koninklijke Luchtmacht betrokken zijn. Het Fire Bucket Operations team werkt bij een inzet nauw samen met alle hulpdiensten ter plaatse onder leiding van de ‘on scene commander’ civiele brandweer.

De Bambi Bucket 
Ruim 30 jaar geleden werd de Bambi Bucket bedacht en ontwikkeld door de Canadees Don Arney. Meer dan 115 landen gebruiken de Bambi Bucket. De Chinook en Cougar transporthelikopters zijn geschikt voor deze nationale taak. De waterzak die onder de Chinook hangt kan 10.000 liter water meenemen en de kleinere bucket voor de Cougar helikopter kan 2500 liter water dragen. Om het gewicht van de volle waterzakken te tillen met de brandstoftanks helemaal vol, moet de bemanning uiterst zorgvuldig omgaan met de limieten van de motoren. Dit vraagt veel vaardigheid. Om het iets makkelijker te maken voor de bemanning kan de inhoud van de Bambi Bucket middels een riem worden verkleind. Het duurt ongeveer 12 seconden om 10.000 liter water uit de Bambi Bucket te laten stromen. De inzet van het Fire Bucket Operations Team is het afgelopen jaar in Nederland van grote waarde geweest bij specifieke en moeilijk bereikbare branden.

Inzet cijfers 2018 
De helikopters van de Koninklijke Luchtmacht zijn in de zomer van 2018 acht keer ingezet om branden te bestrijden in Nederland. Ook heeft de Chinook ondersteuning verleend bij een brandbestrijding in Texas in de Verenigde Staten. Dit kon gerealiseerd worden omdat de Koninklijke Luchtmacht een helikopteropleidingseenheid in Texas heeft.

1. Hengelo – brand bij afvalverwerkingsbedrijf
2. Oldebroek Veluwe – natuurbrand
3. Heemskerk – duinbrand
4. Loonse- en Drunense Duinen – bosbrand
5. Emmen – brand bij afvalverwerkingsbedrijf
6. Venlo – bosbrand (op de grens met Duitsland)
7. Wateren / Appelscha  heide- en bosbrand
8. Molenwaard – bedrijfsbrand
9. Texas – natuurbrand

In totaal is er ca 1,8 miljoen liter water gelost op deze brandhaarden in ongeveer 260 waterdrops. Alle inzetten hebben ertoe geleid dat de brandweer uiteindelijk signaal “brand meester” heeft kunnen geven. Mocht u ons dus de komende tijd zien vliegen met de bekende bucket, dan zijn wij hard aan het trainen of bezig met een inzet. Mocht u de inzetten en acties van Het Defensie Helikopter Commando willen volgen, dan kan dat;
Op Twitter via; @dhcluchtmacht 
Op Facebook via; www.facebook.nl/luchtmacht
Op Instragram via; KoninklijkeLuchtmacht

of via www.defensie.nl/luchtmacht