Op de foto: Wethouder van der Veen ontvangt van Jos Dilven en Louis Tenret een vogeldrinkbak bij gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de plantgoedactie (foto: bedrijfsfotografie Brabant)

10 jaar geleden bedacht de uilenwerkgroep van de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) een plantgoedactie. Tegen een korting van 50%, de andere helft betaalt de gemeente, kregen inwoners de gelegenheid om hun tuin en daarmee de gemeente nog groener te maken.

Meer groen in de gemeente brengt meer biodiversiteit, meer insecten, meer insectenjagers en uiteindelijk meer uilen, want die staan hoog in de voedselketen. In de jaren is het doel uitgebreid, want meer groen is ook goed tegen verdroging en hittestress.. Anno 2021 is de plantgoedactie een begrip in de gemeente. Dit jaar was de actie binnen een week uitverkocht. Tussentijds is daarbij het aanbod ook nog eens verdubbeld, zodat meer mensen alsnog mee kunnen doen.

Om de gemeente te bedanken voor de samenwerking in de afgelopen 10 jaar ontving wethouder Aletta van der Veen (groen) uit handen van Jos Dilven en Louis Tenret een vogeldrinkbak. “Met de vogeldrinkbak laten we het belang van water zien voor plant, dier en mens. Zeker in een warme, droge zomer snakt de natuur naar water en maken vogels en insecten graag gebruik van zo’n bakje met water.” Aldus Jos Dilven namens de werkgroep.

Wethouder Aletta van der Veen zorgt er voor dat de vogeldrinkbak een mooi plekje krijgt. “Ik waardeer enorm de inzet van deze werkgroep om van onze gemeente een nog groenere gemeente te maken. Op naar de volgende 10 jaar.”