Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig en kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Daarom is er nu een Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek van Gilze. Op vrijdag 10 maart werd dit informatiepunt feestelijk geopend.

Het Informatiepunt Digitale Overheid is een laagdrempelige plek waar mensen al hun vragen kunnen stellen. Je kunt bijvoorbeeld terecht met vragen over zaken als DigiD, huur- en zorgtoeslag, belasting, rijbewijs, pensioen en uitkering. Wethouder Merijn Scheifes: “Ik ben enorm trots dat deze dienstverlening nu ook in Gilze aangeboden wordt. Het doet me denken aan mijn oma. Zij belde mij met haar vragen, maar niet iedereen heeft zo’n netwerk. Het is zo belangrijk dat dit soort vragen nu bij het Informatiepunt Digitale Overheid gesteld kunnen worden.”

Belang voor Gilze
Directeur Paul Adels van Theek 5 vertelt dat 1 op de 6 Nederlanders moeite heeft met lezen of schrijven of niet goed kan omgaan met de telefoon, computer of tablet. “Dat heeft overal effect op. Het is dan moeilijker om aan het werk te komen of je werk te behouden. Het is lastiger om contact te leggen met het ziekenhuis, want ook dat gaat tegenwoordig steeds vaker digitaal. En soms lopen mensen geld mis, omdat ze niet weten dat ze in aanmerking komen voor toeslagen. “ Daarom werkt Theek 5 samen met de lokale sociale partners. Bij het Informatiepunt Digitale Overheid word je bijvoorbeeld geholpen met het aanvragen van een DigiD, het downloaden van een formulier of het regelen van een afspraak met een overheidsinstantie. Als iemand echt een inhoudelijke vraag heeft of als hij niet zelfstandig verder kan met deze hulp, dan wordt contact gelegd met één van de partners, bijvoorbeeld het Taalhuis, het Budgetcafé of het dorpsteam. Adels: “Vorig jaar zijn maar liefst 737 vragen beantwoord bij de verschillende informatiepunten in onze vestigingen. De meeste vragen gingen over de DigiD, energietoeslag en corona. We hopen dat de inwoners van Gilze ons ook zo goed weten te vinden!”

Waar en wanneer
Het Informatiepunt Digitale Overheid is geopend tijdens de bemande openingstijden van de bibliotheek. Dat is op maandag t/m donderdag van 14.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur. Iedere vrijdag van 13.00 tot 14.00 uur is er een speciaal inloopspreekuur. Overigens is er ook een inloopspreekuur in Rijen, iedere vrijdag van 15.00 tot 16.00 uur. Deze hulp is gratis en voor iedereen. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Meer informatie vind je op: www.theek5.nl/ido.