Na een intensieve bouwperiode van zo’n vier jaar is de provinciale weg N631 (Oosterhoutseweg) nu klaar met een gloednieuwe tunnel onder het spoor door. De tunnel werd vrijdag ‘geopend’. Vanaf zaterdag 13 juli kunnen de allereerste auto’s, fietsers en voetgangers profiteren van deze snelle en veilige doorgang. Deze tunnel is niet alleen een nieuwe route, maar ook een cruciaal stukje van de snelfietsroute tussen Tilburg en Breda.

De spooronderdoorgang is het laatste deel van het groot onderhoud aan de N631. Dat werd al in de zomer van 2021 gestart om de kwaliteit van de drukke weg te verbeteren. “Het is veiliger, het is sneller en de omgeving heeft nu geen last meer van het gerinkel van de spoorbomen”, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders. “Kortom: dit is een mooie dag voor de hele omgeving. Deze onderdoorgang zal helpen om de drukke regio tussen Breda en Tilburg bereikbaar te houden. Zeker omdat onze snelfietsroute F58 nu ook onder het spoor door schiet. Dat maakt het nog aantrekkelijker om de fiets te pakken.”
Tijdens de feestelijke onthulling werd ook de naam van de tunnel bekendgemaakt: De Vijf Eikentunnel. De naam is gekozen via een prijsvraag van de provincie. Heemkring Molenheide adviseerde de gemeente en selecteerde de winnende naam uit een top 3. Het college van B&W van Gilze en Rijen heeft de naam vastgesteld.

Historie
De naam ‘De Vijf Eiken’ verwijst naar een bekend kruispunt in Rijen. Het kruispunt van vijf wegen stond bekend als ‘De Vijf Eiken’ vanwege de vijf eikenbomen die er oorspronkelijk stonden. Historisch gezien was dit een belangrijk ontmoetingspunt voor reizigers.

Nu de spooronderdoorgang af is, is de weg vrijgemaakt voor verdere ontwikkelingen. Dit omvat ook de aanpassingen bij NS-station Gilze-Rijen, die momenteel in voorbereiding zijn. Dat benadrukt ook wethouder Merijn Scheifes: “Deze nieuwe spooronderdoorgang zet een belangrijke stap voorwaarts in het verbeteren van de stationsomgeving en de leefbaarheid van Rijen. Binnen enkele jaren kunnen we ook de volgende onderdoorgang feestelijk openen.”

Productie: Omroep Tilburg