Beste omwonende, 

De komende drie weken vindt in het Duitse Hohenfels de grote NATO-oefening Swift Response plaats. Samen met 10 NAVO partners gaan 750 Nederlandse militairen van de Koninklijke Lucht- en Landmacht en 15 Nederlandse defensie helikopters in een internationaal verband trainen. In totaal zullen 7000 militairen en burgers deelnemen aan deze oefening. Dit alles om samen sterk te staan, voor inzet waar dan ook ter wereld.

Samenwerking
De oefening Swift Response draait om ‘internationale interoperabiliteit’, oftewel het optimaal (internationaal) samenwerken voor een snelle inzet waar dan ook ter wereld. Deze oefening is dan ook onlosmakelijk verbonden aan een van de actuele speerpunten binnen defensie, het herstel van de brede inzetbaarheid, na jarenlange missie-inzet in Mali en Afghanistan.

Omvangrijk
Het is voor het eerst dat de Koninklijke Luchtmacht met 15 helikopters op deze gezamenlijke wijze deelneemt aan een oefening in Duitsland. 6 Apache gevechtshelikopters, 6 Chinook- en 3 Cougar transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando reizen in de week van 2 oktober af naar Duitsland. De Nederlandse samengestelde eenheid van lucht en landmacht personeel valt onder een Amerikaanse brigade van in totaal 2500 duizend militairen. Tijdens een meerdaags gesimuleerd scenario, waarin de werkelijkheid zo goed mogelijk wordt nagebootst, gaan de militairen de strijd aan met ‘ de indringers’, een oefenvijand.

Air Assault
De helikopters van de Koninklijke Luchtmacht zullen voornamelijk met landmacht eenheden de “Air Assault’ trainen. Bij een Air Assault (AASLT) veroveren grondtroepen een grondgebied middels een troepenverplaatsing door de lucht en met bewapende luchtsteun. De grondeenheden maken naast reguliere grondgebonden middelen, zoals mortieren ook gebruik van de vuurkracht en mobiliteit van de helikopters om over het inzetgebied te manoeuvreren en doelen aan te vallen of in te nemen.

De Apache gevechtshelikopter gaat mee om gronddoelen aan te vallen en de Cougar- en Chinook transporthelikopters om landmachteenheden af te zetten in eigen of vijandelijk gebied. Alle helikopters verzamelen vanuit de lucht inlichtingen voor elkaar en de militairen op de grond. Om zowel de militair, de techniek en alle processen op elkaar te laten aansluiten is gezamenlijke training nodig. Deze oefening biedt hiervoor een unieke gelegenheid.

Spreiding van geluid
De 15 helikopters van het Defensie Helikopter Commando vertrekken aanstaande maandag vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen in verschillende blokken richting Duitsland. In de komende weken trainen deze 15 helikopters met standplaats Vliegbasis Gilze-Rijen dan ook niet boven Nederland, maar boven Duitsland in het kader van geluidsspreiding.

Wij hopen u  hierbij voldoende geïnformeerd te hebben.
Wilt u ons gedurende de oefening volgen? Houdt u dan onze sociale media kanalen in de gaten.

Met vriendelijke groet,

De Sectie Communicatie
Defensie Helikopter Commando
Koninklijke Luchtmacht

DELEN
Vorig artikelKermis Gilze
Volgend artikelDe Leemput