Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot hadden het zwaar te verduren in de Tweede Wereldoorlog. Zo dicht bij het vliegveld waren de oorlogsjaren een extreem moeilijke en gevaarlijke tijd. In totaal waren er 88 dodelijke slachtoffers en nog veel meer gewonden te betreuren. Nog afgezien van de enorme materiële schade, de voortdurende dreiging, de schaarste…

Nieuwe uitgave

In ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ heeft de Gilze en Rijense Heemkring Molenheide zo’n veertig verhalen van inwoners uit de gemeente bij elkaar gebracht. Een deel van deze verhalen over oorlog en bevrijding verscheen in de loop der jaren al eens eerder in kwartaalblad De Mulder; ze vormen nu samen met de nieuwe bijdragen een indrukwekkend geheel. De uitgave telt 240 bladzijden en is geïllustreerd met foto’s. Bert Wagemakers, voorzitter van de heemkring, is de initiatiefnemer en samensteller van het boek. De aanleiding was 75 jaar bevrijding van Gilze en Rijen, wat we eind oktober vieren.

Titel

De titel van het boek is ontleend aan één van de bijdragen van heemkringlid Jan Boemaars uit Rijen, die de bevrijding als vijfjarig ‘manneke’ meemaakte. In het ontroerende verhaal ‘Bevrijding’ beschrijft hij zijn goede herinneringen aan de Engelse bevrijders die bij hen ingekwartierd waren. Zijn verhaal is de afsluiter van het boek.

Verkrijgbaar vanaf 8 oktober

Het nieuwe boek is voor het eerst te koop tijdens de documentaire-avonden op 8 en 9 oktober in De Boodschap in Rijen en De Schakel in Gilze (zie andere persbericht). Het kost normaal gesproken 12,50 euro. Tegen inlevering van het toegangskaartje krijgen bezoekers (alleen) die avonden 2,50 euro korting. Leden van de heemkring betalen 10 euro voor het boek en tegen inlevering van het toegangskaartje 7,50 euro. Vanaf 10 oktober is het boek voor 12,50 euro te koop bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en Bruna in winkelcentrum De Laverije in Rijen.

Meer weten over de activiteiten rond 75 jaar bevrijding in Gilze en Rijen? Ga naar www.heemkringmolenheide.nlof voor een algemeen overzicht naar www.75jaarvrijheidgilzerijen.nl