Op grond van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) ontving Gilze en Rijen onlangs een subsidie om energiebesparing bij woningeigenaren te stimuleren. Het gaat om een totaalbedrag van € 244.162,- dat samen met de andere ABG-gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau gaat worden ingezet. Het doel is om tenminste 2.000 woningeigenaren van de ABG-gemeenten te bereiken.

Ariane Zwarts, wethouder Gilze en Rijen: “De woningvoorraad in Gilze en Rijen voorbereiden op de warmtetransitie is een van onze duurzaamheidsdoelen. We willen alle woningen voor 2050 van het aardgas. Dankzij dit geld kunnen die woningeigenaren met een aantal gerichte acties aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een groepsaankoop voor zonnepanelen, vouchers voor kleine energiemaatregelen en energie-adviesgesprekken.”

Het doel van deze regeling is om vooral besparingen vanuit de woningeigenaren te stimuleren. De energiecoöperaties hebben daarom als partner aan de subsidieaanvraag meegedaan. Ook dachten ze mee over de activiteiten. Voor die activiteiten wordt onder andere Het Regionaal Energie Loket ingeschakeld, die ook het digitale energieloket verzorgt.

Via verschillende communicatiemiddelen, zoals de gemeentelijke website (www.gilzerijen.nl/duurzaamheid), een brief, social media en een maandelijkse duurzaamheidsnieuwsbrief houden we woningeigenaren op de hoogte van de acties. De volgende acties voeren we uit in 2020:

1. Energieadvies aan huis door energiecoaches. Naast adviezen voeren ze warmtescans uit aan de woningen om koudebruggen op te sporen. Een advies kost slechts € 25,-;

2. Groepsaankopen voor zonnepanelen door het EGR (Energie Gilze Rijen). Bij gezamenlijke inkoop kunnen aantrekkelijke voorwaarden gelden en wordt de bewoner ontzorgd en begeleid bij de installatie. Naast zonnepanelen wordt ook een groepsaankoop voor isolatie gedaan;

3. Wijkgerichte acties. Veel wijken hebben dezelfde soort woningen. Met een beperkt aantal woningscans kunnen alle bewoners van die wijk zien wat zij bij hun eigen woning kunnen doen en welke route zij kunnen bewandelen bij isolatie;

4. Vouchers waarmee inwoners voor een nog nader te bepalen bedrag kleinere energiemaatregelen kunnen aankopen, zoals ledlampen en isolatiemateriaal.