Bemanningen van helikopters, jachtvliegtuigen en transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht trainen ook tijdens de COVID-crisis dagelijks om inzetbaar te zijn voor nationale taken en wereldwijde missies. Omdat inzet niet alleen tijdens daguren maar vaak ook onder nachtelijke omstandigheden plaatsvindt, is het belangrijk dat de bemanningen ook in het duister trainen. De komende weken zijn voor de helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) extra nachtvliegtrainingen gepland.

Door de COVID-maatregelen kunnen essentiële trainingen voor de helikopterbemanningen van het DHC op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland, zoals bij ons trainingssquadron in Fort Hood (Texas, USA). Als gevolg daarvan is het noodzakelijk om de avondvliegperiode op vliegbasis Gilze-Rijen – de thuisbasis van het DHC – met een aantal weken te verlengen. Omdat het in deze tijd van het jaar later donker wordt moet bovendien langer worden doorgevlogen, tot middernacht, terwijl de heli’s normaal om elf uur ’s avonds weer op de grond staan. Deze extra trainingen voor de op vliegbasis Gilze-Rijen gestationeerde transport- en gevechtshelikopters vinden wekelijks plaats van 11 tot en met 28 mei. De helikopterbemanningen zullen diverse oefen- en laagvlieggebieden in Nederland gebruiken, waaronder vliegbasis Deelen bij Arnhem. Daar zullen naast de helikopterbemanningen ook de luchtverkeersleiders werken aan hun kwalificaties.

De extra openstelling van vliegbasis Gilze-Rijen is als volgt:
– Maandag 11 tot en met donderdag 14 mei tot middernacht.

– Maandag 18 tot en met woensdag 20 mei tot middernacht.

– Maandag 25 tot en met donderdag 28 mei tot middernacht.

Na 22.00 uur keren de helikopters uitsluitend terug op de vliegbasis Gilze-Rijen en zullen boven de vliegbasis geen oefeningen meer worden uitgevoerd.

Trainen nachtzichtapparatuur
Tijdens de trainingen in nachtelijke omstandigheden gebruiken de bemanningen geavanceerde nachtkijkers (Night Vision Goggles of NVG) om in het donker goed te kunnen zien. Daarmee beoefenen ze onder andere het navigeren en vliegen op lage hoogte. Het vergt veel oefening om goed en veilig met NVG te werken.

Informatie en hinder
Wij bereiden onze militaire oefeningen zorgvuldig voor en trachten, waar mogelijk, onze vliegbewegingen zoveel als mogelijk te spreiden over de diverse oefengebieden in Nederland. Ook nemen we deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden. Door de COVID-19 crisis kunnen opleiding en training in het buitenland zeer beperkt plaatsvinden. Operationele omstandigheden maar ook het weer kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Volg het Defensie Helikopter Commando via het social media kanaal twitter: dhcluchtmacht. Wij houden u en onze omgeving(en) via dit kanaal zoveel als mogelijk op de hoogte van de meest recente informatie.

Wanneer u overlast ervaart, kunt u uw eventuele klachten indienen via www.luchtmacht.nl/geluidshinder.

Omwonendenmailing
Blijft u graag op de hoogte blijven van de oefeningen en activiteiten van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht in uw regio? Stuur ons dan een e-mail met daarin uw naam, emailadres en woonplaats, zodat wij u kunnen aanmelden voor onze nieuwsbrief. Dit kan naar DHC.SVC@mindef.nlDHC.SVC@mindef.nl