Gedicht van Jan de Jong zeer treffend in huidige situatie

In november 2019 werd de bundel met gedichten door, voor en over de Gemeente Gilze en Rijen gepresenteerd. Daarin staat o.a. een cadeaugedicht voor de Voedselbank Gilze-Rijen. De afspraak was dat deze bij beter weer ook op de gevel van de Voedselbank aangebracht zou worden. Afgelopen zaterdag was de officiële onthulling.

Het cadeaugedicht voor de Voedselbank is geschreven door Jan de Jong uit Gilze,
die ook in de redactie van de dichtbundel ‘Waar mijn wortels vleugels werden’ zat. Het gedicht schreef hij zodanig, dat de laatste zin mooi over de volle breedte van de gevellijst past. Rianne Biesheuvel uit Rijen bracht de tekst vakkundig aan op de gevel.

Vanwege de coronamaatregelen werd de bijeenkomst klein gehouden met enkele genodigden, waaronder vrijwilligers van de Voedselbank. Onder het genot van een glaasje bubbels werd het gedicht onthuld. Nadat Jan de laatste regel van het gedicht tevoorschijn had ‘getoverd’, kon iedereen het complete gedicht lezen:

hoor het wit van een ei
ruik het rood van vruchten
voel het goud van de kaas

alleen honger heeft geen kleur want de prijs van een brood en
de waarde van eten botsen op levensgevaarlijke kruisingen

Ook al was het gedicht vorig jaar al geschreven, volgens Ted van der Lee, voorzitter van de Voedselbank, kon het gedicht volgens hem in de huidige situatie niet treffender zijn. Daar konden de aanwezigen zich in vinden.