Burgemeester Derk Alssema reikte vanmiddag een koninklijke onderscheiding uit aan de heer K. (Klaas) van der Ham uit Teteringen. Hij wordt daarmee benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Klaas van der Ham (14 juni 1946) zet zich al sinds 1974 zeer intensief in als vrijwilliger voor de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, onderdeel van de Nationale Federatie Historische Luchtvaart (vliegbasis Gilze-Rijen). Als vrijwilliger, vlieger, vlieginstructeur en van 1995 tot 2020 ook als bestuurslid. Tot 2010 was hij hoofd technische dienst en sinds 2010 is hij hoofd vliegdienst.

Door zijn jarenlange inzet, kennis en ervaring groeide de stichting uit tot een volledig gecertificeerd en erkend vliegbedrijf. En de enige vrijwilligersorganisatie in Nederland die geautoriseerd is om zelfstandig onderhoud te verrichten aan de historische luchtvloot.

Hij zette een systeem op om de bevoegdheden en kwalificaties van alle vliegers bij te houden en zorgde steeds voor de juiste vergunningen. Door zijn inbreng maakte de stichting meerjarige afspraken met het ministerie van Defensie in een samenwerkingsovereenkomst.

Hij wordt getypeerd als een echte vakman als vlieger, maar ook als bestuurder en als specialist. Gedreven, vasthoudend en verantwoordelijk. Een sleutelfiguur voor de stichting en een voorbeeld voor velen.

Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht
De Stichting Koninklijke luchtmacht Historische vlucht is met ca. 20 historische vliegtuigen en 280 vrijwilligers de grootste organisatie in de militaire historische luchtvaart in Europa. Het doel is om vliegtuigen die een rol hebben gespeeld in de Nederlandse militaire luchtvaart in vliegende staat te brengen en te houden. De vliegtuigen worden vaak ingezet bij de herdenkingen, open dagen van de Krijgsmacht, Nationale Veteranendag, filmopnames en regionale evenementen.

Kijk voor meer informatie over de stichting op www.kluhv.nl.

(Foto’s Bedrijfsfotografie Brabant)