Foto-onderschrift: Poolse soldaten op 27 oktober 1944

Zoon van Poolse bevrijder geeft lezing in De Schakel in Gilze

27 en 28 oktober 1944. Gilze en Rijen eindelijk bevrijd! De Polen speelden er een belangrijke rol in. Niet alleen in onze gemeente, maar ook in de rest van Brabant. Op initiatief van Heemkring Molenheide geeft Frans Ruczynski op woensdag 27 oktober 2021 een lezing met als titel ‘De eerste Poolse Pantserdivisie en de bevrijding van Brabant’. Hij doet dit in De Schakel in Gilze. Belangstelling? De lezing is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Frans Ruczynski is de zoon van een Poolse veteraan. Hij is tevens oud-landmachtofficier en voorzitter van de Stichting Generaal Maczek Museum in Breda. Zijn lezing bestaat uit twee delen. In het eerste deel gaat hij in op de geschiedenis, de tocht van de Polen en de bevrijding van onze regio. Na de pauze laat hij een documentaire zien over de belevenissen van de Poolse bevrijders. Dit aan de hand van de ervaringen van twee bevrijders.
Iedereen is van harte welkom! Wij vragen wel naar de corona-QR-code of een geldig testbewijs.

Locatie: Cultureel Centrum De Schakel in Gilze, aanvang 19.30 uur.