“De Flippers: een prachtige, onvergetelijke periode in ons leven”
Op donderdag 4 juli zal het water van zwembad Den Butter in Rijen aangelengd worden met tranen. Tranen vanwege de laatste zwemavond van zwemclub De Flippers, die na 50 jaar ophoudt te bestaan. Vrijwilligers Liza Nooten (73) en Jetty Broekaart (71) zien erg op tegen het afscheid. Ze zijn bijna vanaf het begin met hart en ziel bij de club betrokken en blikken vol trots en vervuld van mooie herinneringen terug op deze periode. “Het wordt afkicken, want wat zullen we het contact met onze leden missen!”
Zwemclub De Flippers is in het leven geroepen voor kinderen en volwassen met een beperking. Na 25 jaar onder de paraplu van het toenmalige sociaal cultureel centrum De Boemerang dreigde de club in 1999 ten onder te gaan. Maar dat lieten Liza en Jetty niet gebeuren. “We hebben toen samen met drie anderen de schouders eronder gezet en gezegd: we gaan het proberen!” Daarin waren ze heel succesvol, want ook zonder subsidie lukte het hen om de club nog eens 25 jaar te laten bestaan. De vrouwen benadrukken dat de financiële steun van de AH-Zetjesactie en de Rabobank clubactie hen echt heeft geholpen.

Hoogtijdagen
Met Liza als voorzitter, Jetty als penningmeester en veel andere vrijwilligers kende de club fantastische tijden. De drie zwemgroepen (kinderen, volwassenen en fysio) zaten tijdens de hoogtijdagen aan hun maximumaantal van 25 leden, met nog een lange wachtlijst. Veel leden die als kleuter begonnen bij De Flippers, gingen op 18-jarige leeftijd over naar de volwassen groep. Jetty: “Je bouwt zo’n band op met deze mensen, die elke week opnieuw weer zo blij en uitgelaten zijn als ze je weer zien!”

Waarom nu stoppen met De Flippers?
“Destijds was zwemmen een van de weinige sporten waar mensen met een beperking aan konden deelnemen”, vertelt Liza. “Nu zie je gelukkig dat steeds meer sportclubs mogelijkheden bieden voor deze groep. Maar nieuwe aanmeldingen lopen daardoor wel terug, omdat er veel meer keuze is.”
Ook wordt het steeds moeilijker om nieuwe vrijwilligers te vinden. “We zwemmen 1-op-1 met onze leden, dus daar zijn veel vrijwilligers voor nodig”, vertelt Jetty. “Er zijn aardig wat 70-plussers bij, die op een gegeven moment ook willen stoppen met dit werk, vanwege hun leeftijd of gezondheidsklachten. Dat maakt de toekomst van een club onzeker.”
In plaats van af te wachten en de zwemclub langzaam te laten doodbloeden, besloot het bestuur al ruim een jaar geleden dat dit seizoen het laatste zou zijn. De leden werden geïnformeerd en het spaargeld dat al jaren opzij werd gezet voor het 50-jarig jubileum wordt nu gebruikt voor afscheidsuitjes met de verschillende groepen. Zo had de kindergroep onlangs een geweldige dag in de Beekse Bergen. En staat er voor de volwassenen een rondvaart door de Biesbosch gepland met aansluitend een etentje bij SMAAK.

Fantastische tijd!
Gevraagd naar één speciale, mooie herinnering uit de afgelopen tijd, zeggen zowel Liza als Jetty dat de hele periode van De Flippers onvergetelijk is. “Alle herinneringen zijn zo waardevol en zo speciaal. De blijheid en de onbevangenheid van deze kinderen, die eigenlijk altijd kind blijven ook als ze ouder worden is hartverwarmend”, zegt Jetty.
Liza vult aan: “De periode met De Flippers heeft zoveel impact gehad in mijn leven. Ik heb het altijd voorrang gegeven boven andere dingen, gewoon omdat het zo ontzettend leuk was. Ik ben trots en dankbaar dat we dit hebben kunnen doen en dat we het nog 25 jaar zelfstandig gered hebben. Dat is echt geweldig. Maar wat zullen we het gaan missen!”

*Auteur: Dianne Huijskens
*Het bloemetje wordt mede mogelijk gemaakt door Heidi’s Bloemerij