Bron: gemeente Gilze en Rijen

De Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie (CDEB) en de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen gaan samenwerken om meer duurzame energie (energie die niet opraakt, zoals wind, zin, water en ook biomassa) op te wekken. Ze tekenden daarvoor een overeenkomst. Al het (snoei-)hout dat vrijkomt bij het onderhouden en snoeien van de bomen gaan we hiervoor gebruiken. Deze biomassa (organisch materiaal, zoals snoeihout en houtresten) kan worden omgezet in duurzame energie. Biomassa vervangt zo (een deel van) van de fossiele brandstof.

CDEB levert biomassa aan boeren uit deze gemeenten, die een biomassakachel hebben. Deze samenwerking is voor het komende jaar vastgelegd. CDEB en gemeenten willen een samenwerking voor meerdere jaren aan gaan.

De wethouders A. van de Heijning (Alphen-Chaam), J. Vermeer (Baarle-Nassau) en A. Zwarts (Gilze en Rijen) zijn erg blij met de overeenkomst.

“Door de “verwaarding” van lokale biomassa in de eigen gemeenten geven we invulling aan onze gemeentelijke klimaat- en energiedoelstellingen. Daarnaast zien we hier ook het voordeel van onze ambtelijke samenwerking”, aldus de drie wethouders.