Fotograaf: Bert Willemen uit Rijen

Door een afvaardiging van Lokaal FNV-netwerk Grensstreek – Leistroom werd op maandagmiddag 5 februari jongstleden Jan Bierens uit Gilze gehuldigd als 70 jaar lid van de FNV-vakbeweging. De jubilaris Jan Bierens kreeg de onderscheiding met de gouden FNV bondsspeld met diamant en een vakbondsoorkonde voor zijn 70 jaar lidmaatschap.

De onderscheiding kreeg hij van de FNV-bestuurder Pim Smit opgespeld. In de korte toespraak vertelde de bestuurder de FNV 1,2 miljoen trouwe leden onder haar hoede heeft. Ook kreeg de jubilaris uitleg over deze bijzondere FNV-onderscheiding.

De gastheer en zijn echtgenote Dimph ontvingen de FNV-bestuurder Pim Smit, Ad Maas, Cees Willemen en Bert Willemen, allen van Lokaal FNV-netwerk Grensstreek-Leistroom.

In een gezellig gesprek onder genot van koffie en wat lekkers, vertelde jubilaris Jan Bierens dat hij op 1 januari 1948 door zijn ouders lid van de bond werd. De inmiddels 86-jarige Jan is op jonge leeftijd ook lid geweest van Jonge Werkman (de jongerenorganisatie van vakbeweging).

Diverse werkgevers
De eerste werkgever van de jubilaris was bij schoenfabriek Jagil in Gilze in de stikkerij. Later is hij overgestapt naar van Riel schoenfabriek in de Molenstraat te Gilze. Vanwege een omschakeling van zijn beroep werd hij sloper van bouwwerken.

Door een gesprek en gevraagd worden door een plaatselijke aannemer Piet Ermens uit Gilze kwam hij in aanraking met het vakwerk van stukadoor. Door zijn leergierigheid en interesse in dit mooie beroep heeft Jan Bierens het beroep in de praktijk geleerd. Na 4 jaar werd hij weggekaapt door een broer van de eerste aannemer. Zo kwam de jubilaris bij Jos Ermens te werken, waar hij 12 jaar in dienst bleef. Vervolgens kwam hij bij het Bredase aannemersbedrijf Rhee van de Berg terecht. Bij dit bedrijf is Jan maar liefst 25 jaar in dienst geweest tot zijn pensioen. Hij heeft zijn vak altijd met liefde en plezier beleeft.

De jubilaris vertelde over een van mooiste klussen als stukadoor. Dat was in een pand aan de Catharinastraat te Breda. Men kreeg met 3 mensen de opdracht van de architect  om het pand te voorzien van nieuw stucwerk. Naast de grote wanden, plafonds moesten ook nieuwe ornamenten op muren en plafond aangebracht worden. Er werd toen nog gewerkt met ongebluste kalk (was gevaarlijk materiaal) dat uit grote kalkputten bij Verleg geschept werd. De stukadoors hebben in totaal een half jaar aan deze klus gewerkt. Het werk van de stukadoor en ook van de meesten bouwvakkers begonnen ’s morgens al vroeg. Jan Bierens reed met zijn auto vol met materiaal eerst naar Breda, waar dan zijn ploeg van 4 man instapte en vervolgens reed men door naar Zeeland.

Naast zijn beroep als stukadoor maakte Jan thuis, in zijn schuurtje, ook nog schoenen voor diverse inwoners van Gilze en wist hij ook nog tijd te vinden voor diverse hobby’s. Zo heeft hij tot zijn 59e nog gevoetbald. Nu nog is hij, trouwe supporter van vv Gilze, actief bij de bij de biljartclub van de KBO en liefhebber van diverse kaartspelen.

Namens de FNV leden, FNV-bestuurder Pim Smit en bestuur van Lokaal FNV Netwerk Grenstreek – Leistroom feliciteren we Jan Bierens en zijn echtgenote met zijn 70-jarig lidmaatschap van de FNV.