Om te laten zien dat gemeenten werk maken van het behalen van de duurzaamheidsdoelen, hingen meer dan 50 gemeenten op 25 september de Global Goals-vlag uit. Die dag is het vier jaar geleden dat de Global Goals door de Verenigde Naties (VN) zijn aangenomen. Ook de gemeente Gilze en Rijen is een Global Goal-gemeente geworden en doet mee met de Gemeenten4GlobalGoals-campagne van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

“Gemeenten spelen een voortrekkersrol in het realiseren van de Global Goals in Nederland. Dat hebben we ook zo vastgelegd in ons Koersdocument Duurzaam Gilze en Rijen”, zegt wethouder Ariane Zwarts.

Lokaal aan de slag

In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 wereldwijde doelen (Global Goals) vastgesteld om het begrip Duurzaamheid concreter en beter hanteerbaar te maken. De wethouder: “Natuurlijk vinden we in Gilze en Rijen alle Global Goals belangrijk. Toch brengen we focus aan. Daarom leggen we in ons koersdocument de nadruk op de Global Goals die samenhangen met Energie, Circulair, Klimaat & Biodiversiteit en Samenwerken. Want met deze Goals kunnen we lokaal aan de slag met onze inwoners, ondernemers en partners in duurzaamheid, energie en natuur”

Met elkaar veel bereiken

“En we moeten aan de slag, want de klimaatverandering is overal merkbaar. Denk maar aan afgelopen zomer toen Gilze en Rijen het 75-jaar oude hitterecord van de gemeente Warnsveld overnam. Geen record om te vieren, maar eentje die je wakker schudt. En ondanks dat lijkt alsof het tij niet te keren is, kun je met elkaar veel bereiken. Want in onze gemeente zijn we met ruim 26.000 inwoners die samen een flinke bijdrage kunnen leveren door bijvoorbeeld het verminderen van afval, meer groen in de tuin of het isoleren van hun huis. En zo leveren we een bijdrage aan de doelstellingen van de Global Goals”, aldus wethouder Zwarts.