Wethouder Ariane Zwarts zet op woensdag 4 maart haar handtekening onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.

Dat doet wethouder Zwarts in aanwezigheid van minister Hugo de Jonge van VWS tijdens een bijeenkomst in cultureel centrum De Boodschap in Rijen. ´“Met een combinatie van kleine investeringen vanuit de gemeente en de inzet van vrijwilligers is heel veel maatschappelijk winst te behalen. Zeker als bestuurders, beleidsmakers, maatschappelijke partners en ondernemers hetzelfde nastreven en zich betrokken voelen. Dit sluit aan bij Eén tegen eenzaamheid”, aldus wethouder Zwarts.

Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Gilze en Rijen gaat het om ruim 2.500 mensen die zich ernstig eenzaam voelen. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Gezamenlijk de trend doorbreken
Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen zo’n 140 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Minister Hugo de Jonge: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.”

Kijk wat jij kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl