Hart van Brabant, 8 maart 2021 – Veel campings kampten in februari met wateroverlast door de snel smeltende sneeuw. En nu volgt opnieuw een periode van buien. Gebiedsadviseur Corné Machielsen van Waterschap Brabantse Delta moeten we hiermee leren dealen. Door klimaatverandering regent het steeds vaker én heftiger. Het is niet de vraag óf dat zo is, maar hoe we daarmee omgaan. Ondernemers die goed voorbereid zijn, ervaren minder overlast.

Niet alleen particulieren merken dat het weer verandert. Ook in de recreatiesector veroorzaakt bijvoorbeeld veel regenval wateroverlast. Grasvelden van campings, terrassen en speeltuinen ‘verzuipen’ en op stenen blijven grote plassen staan. Hopen dat de bui overwaait is tegenwoordig steeds minder vaak een optie, omdat de weersomstandigheden heftiger worden. Het is goed om op een andere manier naar het bedrijf te kijken en je als ondernemer voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Hoosbuien en extreme hitte vormen hebben dan minder kans om een bedreiging te vormen voor gastvrijheid. Het platform Duurzaam Gastvrij staat ondernemers daarin bij met praktische tips.

Regen zakt er meteen in weg
Bij Camping Het Gilzer Lindehof, tussen Breda en Tilburg, nam eigenaar John Jansen het heft in eigen hand. Hij ging aan de slag met één van de tips. John: “Zie je die weggetjes? Allemaal waterdoorlatende verharding. Dat slurpt de regen op, ook als er in korte tijd veel valt. Er blijven nooit plassen staan. Handig, want er moeten ook zware campers en caravans overheen. Dan wil je een stevige weg, en geen modderbad. Eerder hadden we grote plassen water op de velden en wegen staan, dat is gelukkig geen probleem meer met deze nieuwe wegen.”John: “Bij ons ligt er puingranulaat in. Het is duurzaam én ziet er mooi uit. Het stoft wel wat in de zomer, dat is het enige nadeel. Maar we zijn er blij mee en zouden het zo weer opnieuw doen. Gasten hebben nu veel minder last van de regenbuien.”

Nog 99 andere tips
Om recreatieondernemers te helpen met een duurzame bedrijfsvoering, is het platform www.duurzaamgastvrij.nu opgericht. Zo kunnen deze ondernemers in kleine stappen duurzamer gaan ondernemen. Daar hebben zij zelf én het milieu profijt van. Op de website staan maar liefst 100 tips voor ondernemers in horeca en recreatie voor een duurzame onderneming.

De inhoud komt van experts en is verzameld door Een Gezond Leisureklimaat. De tips mag iedereen vrij gebruiken en delen. Elke dinsdag komt er 1 nieuwe tip bij op Facebook of Instagram.