Op maandag 21 juni wordt een bijzonder beeld onthuld op het Raadhuisplein in Rijen, namelijk Endlessness IV van kunstenaar Adriaan Seelen. Bijzonder omdat het na een spannende verkiezing dit voorjaar gekozen is door de inwoners en jury van de gemeente Gilze en Rijen. Adriaan Seelen is bijzonder trots dat zijn werk nu een jaar lang te zien is in de openbare ruimte in zijn eigen gemeente.

Het kunstwerk is de winnaar van het project Kunst in de Gemeente – Gilze en Rijen, een initiatief van Stichting Kunstweek, waarbij elk jaar een ander kunstwerk kans maakt om € 3000 te winnen en een jaar lang geëxposeerd te worden. Uniek aan dit project is ook dat de inwoners van Gilze-Rijen konden stemmen op alle inzendingen. Dit jaar zijn er 1.248 stemmen uitgebracht, ongeveer 250 meer dan in 2020.

Adriaan Seelen, die ook in 2019 winnaar was van Kunst in de Gemeente – Gilze en Rijen, zegt zelf het volgende over zijn winnende kunstwerk: ‘Ik ben een aantal keren in India geweest en daar was ik enorm onder de indruk van de geometrische patronen die in de architectuur toegepast worden. Daar ligt de inspiratie voor deze werken. Omdat de geometrische patronen in alle richtingen tot in het oneindige herhaald kunnen worden verbeelden ze daarmee ook onze aanwezigheid op de tijdspiraal. En doordat dit beeld een uitsnede is uit zo’n eindeloos patroon geeft het ook de relatie aan met onze aanwezigheid in het hier en nu.’

I.v.m. de regels rondom corona zal de onthulling enkel plaatsvinden in het bijzijn van genodigden. Het beeld wordt in aanwezigheid van de kunstenaar en enkele genodigden onthuld op het Raadhuisplein door wethouder David Vermorken. Daar zal het een jaar te zien zijn, waarna een ander, ook weer gekozen kunstwerk, de plaats van Endlessness IV zal innemen. Deze wisseling garandeert dat levendigheid van kunst en betrokkenheid bij de keuze door inwoners van de gemeente gegarandeerd wordt.

Mocht u willen deelnemen aan een volgende editie, houd dan de website van de gemeente Gilze en Rijen dit najaar in de gaten. Voor meer informatie of het aanmelden van een nieuwe gemeente kijk op www.kunstindegemeente.nl.