De Koninklijke Luchtmacht zet zich met haar mensen en middelen dagelijks in voor vrijheid en veiligheid in binnen- en buitenland. Aankomende donderdag op 5 mei vliegt de luchtmacht door heel Nederland met de ambassadeurs van de vrijheid 2022. Dit jaar zijn de ambassadeurs: Suzan & Freek, Duncan Laurence, Donnie en Fresku. De artiesten vliegen mee met twee Cougar transporthelikopters en één NH90 maritieme gevechtshelikopter naar de bevrijdingsfestivals door heel Nederland.

Leven in een vrij en veilig land is niet overal vanzelfsprekend, zeker in deze tijd. Stilstaan bij de bevrijding van Nederland en het jaarlijks vieren van onze vrijheid is iets waaraan de Koninklijke Luchtmacht graag een bijdrage levert.

Vliegen voor de vrijheid
Met de inzet van helikopters van het Defensie Helikopter Commando is het mogelijk om de Ambassadeurs van de Vrijheid zo veel mogelijk optredens door het hele land te laten verzorgen. Dit jaar vliegen de helikopters met de ambassadeurs naar 14 festivals in 12 provincies. De festivals zijn in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam.

Uitzwaaien helikopters en artiesten
De drie helikopters vertrekken tussen 10.00 en 11.30 uur vanaf vliegbasis Gilze-Rijen naar de diverse bevrijdingsfestivals. De twee Cougar transporthelikopters keren in de avond terug naar vliegbasis Gilze-Rijen. De NH90 arriveert ‘s avonds op haar thuisbasis, Maritiem Vliegkamp de Kooy in Den Helder.

Informatie
Voor meer informatie over 4 en 5 mei ga naar https://www.4en5mei.nl/. Wilt u meer weten over de bevrijdingsfestivals, bezoek dan:www.bevrijdingsfestivals.nl.
Volg de heli’s en de crews op bevrijdingsdag via onze social media kanalen:
Twitter – @dhcluchtmacht en @Kon_Luchtmacht
Instagram – @koninklijkeluchtmacht
Facebook – @Luchtmacht

Meer weten over vliegbewegingen?
Zie www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Op de website staan ook de meest gestelde vragen en antwoorden over vliegbewegingen. Eventuele meldingen over geluidhinder kunnen ingediend worden via het online klachtenformulier op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen.