Voorbereidingen voor jaarlijks kunstevenement zijn in volle gang

Alhoewel Kunstweek Gilze en Rijen pas in november plaatsvindt, is de werkgroep al druk bezig achter de schermen met de programmering. Met een bevlogenheid om kunst onder de mensen te brengen en andersom. Dit jaar is er extra aandacht voor textielkunst, waaronder couture. Daarom is er gekozen voor het thema ‘KunstPatronen’. Naast vaste onderdelen als het Kunstcafé en de Open Atelierroute worden lokale kunstenaars, ontwerpers en andere creatievelingen uitgedaagd om een ‘basisjurk’ om te toveren naar hun eigen creatie.

KunstPatronen, hoe kom je erop? “We hadden eerst een ander thema bedacht, maar één van de leden uit de stuurgroep kwam later met dit idee. En het mooie is dat we met dit thema meerdere kanten op kunnen. In de kunst maakt men vaak gebruik van patronen, zich al dan niet herhalend. Om een kledingstuk te maken, ook bij couture, maakt men gebruik van (knip)patronen. Daarnaast betekent het woord patroon ook beschermheer of -vrouw, iemand die zich over iets of iemand ontfermt. Kunstenaars, kunstliefhebbers, creatievelingen en de stuurgroep van Kunstweek Gilze en Rijen zijn de patronen van de kunsten. Het gaat dus niet alleen om de kunstuitingen, maar ook om de makers en de hoeders van kunst”, aldus Mark Tittulaer van Stichting Cultuurplaats.

Modeshow
Omdat de kunstweek dit jaar extra aandacht schenkt aan textielkunst, zoekt de stuurgroep lokale kunstenaars, ontwerpers en andere creatievelingen, die een jurk willen omtoveren tot een eigen kunstwerk. Dit kan op alle mogelijke manieren zijn. Daisy Frost: “Hiervoor krijgen alle deelnemers hetzelfde jurkje dat als uitgangspunt dient. Er zijn slechts 30 jurken, oftewel 30 plekken, beschikbaar. De jurken krijgen op zaterdag 12 november een heuse modeshow tijdens het Kunstcafé. De zondag erna worden alle jurken, tijdens de Open Atelierroute, tentoongesteld voor het grote publiek. Gedurende de aanloop naar de modeshow gaan we jouw ‘jurk in worden’ exposé geven via de diverse sociale mediakanalen.”

Meedoen?
Ben je al enthousiast en wil je meedoen? Dat kan als je een inwoner bent van de gemeente Gilze en Rijen en bereid bent om zelf model te zijn of een model te zoeken. Daarnaast vragen we een bijdrage van €25,- (om o.a. de basisjurken te bekostigen), waarmee je jouw jurk in handen krijgt en jezelf verzekert van deelname aan de modeshow en tentoonstelling tijdens de Kunstweek in november. De jurk blijft daarna in jouw bezit.

Aanmelden kan door uiterlijk vrijdag 15 juli 2022 een mail te sturen naar info@cultuurplaats.nu met daarin je naam, adres en telefoonnummer. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Daarnaast dien je de bijdrage van €25,- over te maken op bankrekening NL74 RABO 0308 8359 56 t.n.v. Stichting Cultuurplaats o.v.v. jurk Kunstweek. Zodra het geld is ontvangen, is je deelname definitief en ontvang je voor de zomervakantie een pakketje. Hierin vind je de uitgeknipte stoffen patroonstukken die je naar eigen inzicht kunt bewerken en vervolgens aan elkaar naait tot een jurk.