Misschien heb je ze al gezien, de houten paaltjes met een plaatje erop. QR Fit staat erop met een link naar een app. Het is een sport- en beweegroute die gevormd wordt door ongeveer 10 van zulke paaltjes die wandelend of hardlopend kan worden afgelegd. Als je de QR-code op het paaltje scant, verschijnt er in woord en beeld een oefening die je ter plekke kunt uitvoeren. Klaar? Dan naar het volgende paaltje totdat de route van ongeveer 3 kilometer voltooid is.

In de afgelopen weken zijn er in opdracht van de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen maar liefst 8 van zulke routes aangelegd door het bedrijf QR Fit. Er liggen routes in Rijen-Noord, Rijen-Zuid, Gilze, Molenschot, Alphen, Chaam, Baarle-Nassau en Ulicoten. Over enkele weken worden alle routes met speciale events officieel geopend. De routes zijn echter nu al te gebruiken.

Allemaal Vitaal
Met de routes willen de ABG-gemeenten het sporten en bewegen in de openbare ruimte bevorderen. Ze hebben daarvoor geld gereserveerd in hun coronaherstelplannen. Voldoende sporten en bewegen helpt immers om mensen letterlijk en figuurlijk beter in hun vel te laten zitten. De QR Fit-routes zijn dan ook onderdeel van de campagne Allemaal Vitaal die de gemeenten momenteel voeren ter bevordering van gezonde leefstijl.

Het concept van QR Fit is hierin heel passend. Gehuld in een enigszins sportieve outfit ga je naar een willekeurig punt op de route en begint met scannen. Het systeem werkt het handigst, als je eerst de app van QR Fit op je telefoon hebt gedownload. Als je scant, vraagt de app op welk niveau je de oefeningen bij de paaltjes wilt doen: als beginner, op gemiddeld niveau of als gevorderd sporter. Dat toets je in en dan krijg je meteen een filmpje met uitleg van de oefening te zien. Ook in tekst wordt de oefening uitgelegd. Na de oefening ga je wandelend of hardlopend naar het volgende paaltje volgens een route die op je telefoon wordt getoond. De route blijft gevarieerd, doordat de oefeningen per paaltje elke dag wisselen.


Foto rechts: Eén van de vele QR Fit-paaltjes die in de afgelopen weken in het ABG-gebied zijn geplaatst. Het eerste gebruik heeft al plaatsgevonden.

Opening en promotie
Hoewel de routes dus nu al gedaan kunnen worden, gaan de gemeenten die ook nog officieel openen. Op zaterdag 28 januari worden de routes in Rijen geopend. Een dag later, op zondag 29 januari, zijn er openingsevents in Gilze en Molenschot. Op zaterdag 4 februari worden inwoners van Alphen en Chaam gemotiveerd om naar de openingen te komen en een week later, op zaterdag 11 februari, gebeurt hetzelfde in Baarle-Nassau en Ulicoten.

Iedereen kan er gratis en onaangekondigd naar toe, maar de eerste 75 personen per route die zich wél aanmelden, kunnen bij de opening van die route een gratis t-shirt ophalen, nadat ze de route hebben afgelegd. Na de openingsevents houdt de activatie niet op, want vervolgens gaat er een jaar lang iedere maand een begeleide tocht per route plaatsvinden. Iedereen die het openingsevent gemist heeft of (nog) een keertje uitleg wil van een sportprofessional, kan er dan gratis aan meedoen. Meer informatie over de openingsevents, het aanmelden en de begeleide tochten volgt.