Komt er een park op het plein?

De verhuizing van de medewerkers van de ABG-gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen) naar het Anne Frankplein is nog geen voldongen feit, maar komt wel snel dichterbij. Vorige week dinsdag is er aan de raads- en commissieleden een volgende stap in de planvorming voor de bestemming van het huidige gemeentehuis in Rijen gepresenteerd. Volgens de PvdA de kans om te kijken naar een groen en koel Raadhuisplein.

In het gemeentehuis blijven in ieder geval de raadszaal en de publieksdiensten (de gemeentebalie) gehuisvest. Daarnaast vindt de PvdA het gemeentehuis een prima locatie voor een mooi zorgcentrum voor diverse zorgfuncties, zoals huisartsen en fysiotherapeuten onder een dak.

Woon- of zorgfunctie
Over de zorgfunctie is het gemeentebestuur nog in gesprek met mogelijke gegadigden, maar naar verluidt zijn er ook serieuze plannen voor een zorgfunctie op een andere locatie. Een andere optie is dan een woonfunctie. Voor de PvdA is in ieder geval van groot belang dat het gemeentehuis als beeldbepalend pand qua verschijningsvorm behouden blijft.

Plein met groen en verkoeling
En daar hoort ook, als het even kan een terugkeer bij van het Raadhuisplein van een parkeerplaats nu, naar een verblijfsfunctie met groen en verkoeling. Het PvdA verkiezingsprogramma 2022-2026 keek wat dat betreft al vooruit: ‘Als de ambtenaren er weg zijn wordt er een andere invulling aan het gebouw gegeven, bijvoorbeeld wonen. Het Raadhuisplein wordt weer in ere hersteld door er een park van te maken met een fontein. Dit krijgt een ontmoetingsfunctie.’

Bomen
Een park, eventueel met fontein, is niet alleen mooi, maar geeft ook nog eens een plek voor verkoeling. Met de verhuizing de kans om dit nu qua haalbaarheid af te wegen. Met de steeds verdergaande hittestress kan het een welkome ontmoetingsplaats voor de bevolking worden. Met een inrichting als een park met bomen die uit kunnen groeien tot monumentale bomen. Volgens de PvdA gegeven de klimaatverandering een serieuze afweging waard. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: ton.van.gageldonk@pvdagilzerijen.nl 06-22972749.