Tekst: Jep de Goede

Paul Verheijden is een rasechte geboren en getogen Rijenaar. Een die zich met hart en ziel inzet voor scouting de Stormvogels, een scouting gericht op mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Paul is al ruim 22 jaar vrijwilliger en heeft zich voor verschillende doelen ingezet bij de scouting. Niet alleen begeleid hij activiteiten maar ook het secretariaat is een van zijn vaste bezigheden.

Scouting de Stormvogels is een unieke scouting. Niet alleen is het Neerlands grootste scouting voor mensen met een beperking maar ook een van de best bezochte. De leden komen van heinde en verre met deeltaxi’s of ouders om in het weekend, om de week,  samen leuke dingen te doen. Niet alleen in het weekend weet de Scouting een leuke dagbesteding te bedenken maar neemt ook deel aan diverse regiodagen en andere aangelegenheden. Als lid van de Stormvogels sta je dus zeker nooit alleen.

Elk jaar gaat scouting de Stormvogels op kamp. Dat is nog een hele opgave met veel regelwerk gezien dat er een aantal hooglaagbedden mee moeten. Iedere cliënt die mee gaat heeft natuurlijk zijn eigen verhaal met een eigen aanpak. Zo zet men de opbouw van het hemelvaartkamp al woensdag in gang en kunnen van donderdag tot en met zondag de scouts het kamp onveilig maken met leuke spelletjes en activiteiten. Paul adviseert nieuwe vrijwilligers dan ook steevast om ‘s maandags vrij te nemen. “Je bent natuurlijk 150% alert gedurende het kamp. Dat is niet niks en valt soms nog best zwaar”. De kampen hebben elk jaar verschillende thema’s, waarbij de invulling vaak wat weg heeft van een “Goed en kwaad”- verdeling. Paul vertelt: “Ik heb één keer meegedaan als slechterik, de leden mochten toen met taart gooien. Dat doen ze dan ook super fanatiek (ze leven helemaal mee in het verhaal) zodoende ben ik bijna stuk gegooid met taart”. “Maar zo hebben we ook ooit vlinders gevangen, de leden zagen ons als leiding wel, maar op den duur zagen wij de leden niet meer”. Onderling is er veel humor bij zowel de begeleiding als de leden. Het kleurrijke gezelschap kent elkaar door en door. Paul kent zo goed als alle leden en vrijwilligers bij naam. Sommige van de “welpjes” zijn al 30 jaar lid van de Stormvogels.

Al 22 jaar vrijwilliger

Als je 22 jaar vrijwilliger bent bij een vereniging is dat natuurlijk erg speciaal. Zeker als op die dag, ondanks het weer, een mooi ornament op het scouting terrein onthult wordt. “Toen het begon te regenen moesten we naar binnen, daar was ik toch wel verbaasd. Wat doet mijn familie hier?” Paul blikt terug op de dag. Hij heeft een onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange inzet bij de stormvogels. Waar hij stiekem wel een beetje trots op is.

In het verleden bedroeg het ledenaantal van de stormvogels ongeveer 60 leden, verdeeld over drie speltakken -oftewel; groepen. De groepen zijn erg divers, van mensen met het syndroom van Down tot Autisten, bijna elk niveau is wel vertegenwoordigd in het ledenbestand van de scouting. Vroeger had de vereniging ook nog een jongerentak maar helaas moest deze bij gebrek aan leiding opgeheven worden. Mede hierdoor zijn de Stormvogels eigenlijk op zoek naar verse aanwas. Op groepen van 17-18 man staat slechts vier man leiding. Dit autonome project voegt veel toe aan de levens van diens deelnemers. Het zou dan ook zonde zijn als een prachtig initiatief als de Stormvogels straks bij gebrek aan vrijwilligers zijn bestaan zou moeten stoppen. Bij interesse mag er dan ook zeker contact opgenomen worden.