Tekst: Jep de Goede, Eindredactie: Claudia van Dooren

De Margrieten sieren de entree van Rijen vanaf de Europalaan. Bijna iedereen kent het beeld van de 4 bronskleurige bloemen die de heuvel sieren. Maar lang niet iedereen kent het verhaal erachter. En nog minder mensen kennen de man achter het verhaal. Het meeste van zijn tijd brengt hij door in China. Een van zijn favoriete plekken om te reizen is Siberië. Maar zijn wortels liggen toch echt dicht bij huis. Paul Veroude, kunstenaar uit Hulten.

Ik ontmoet Paul bij Smaak op een maandagmorgen om tien uur. Ik bestel een koffie, hij een thee. Met wat verkennende vragen tasten we elkaar af om te kijken wie de gesprekspartner is. Allereerst wilde ik natuurlijk weten waar hij vandaan komt en of het leven in een van de vier kernen voor hem belangrijk is. Waarop hij me vertelt eigenlijk niet echt meer in onze gemeente woonachtig te zijn. Paul is een reizend wereldburger. Zijn ouders wonen nog wel in Hulten, hij zoekt hen regelmatig op. Zijn leven buiten Nederland is erg uitdagend, hij geniet van de vrijheid om te gaan en staan waar hij wil. Van zijn werkplek in Shanghai tot een tripje naar Darwin in Australië, Paul komt overal. En hij neemt kennis en ervaring van over de hele wereld mee terug.

Paul is geboren te Hulten in 1970. Hij is daar met veel plezier opgegroeid en maakte deel uit van de klas van juf Marly. Paul was altijd al een ondernemende persoon. Wist her en der een handeltje op te zetten en had middels de HTS wat technische ervaring opgedaan. Van hieruit groeit een man die handelt in hulpmiddelen bij Röntgenonderzoek. Paul is van kinds af aan iemand die wil ontdekken wat er achter de grens gebeurt. En met kunst en wetenschap kun je dat het beste ontdekken. In zijn jaren als twintiger richtte hij zich meer op de kunst en sloot zich aan bij de kunstacademie in Breda waar hij later ook les zou gaan geven en zelfs het beleid van de toekomst van Avans zou helpen bepalen. Vijftien jaar lang zou hij aan het roer van vernieuwing staan.

 

China

Tijdens zijn jaren bij Avans werd hij gespot door Honda om een werk te maken in Londen. Daar begint het reizende leven van de Hultense kunstenaar. Binnen afzienbare tijd zou hij zich in China richten op opdrachten voor Nissan en andere grote spelers. Een van de “kindjes” die Paul in China achterlaat is View Suspended, een kunstwerk in het FuXing Park. Na het project besloot hij om door China te reizen. 8500 kilometer zou hij afleggen. Sinds die tijd heeft hij veel gezien. Ook al is het van kinds af aan een droom van hem om naar het buitenland te gaan, om daar definitief te gaan wonen is een stap te ver. In de toekomst zou hij het liefst zowel in China als in Nederland willen wonen.

Ontdekken van sprookjes

Paul is in zijn werk op jacht naar het sprookje. In de Margrieten zit een geheim gedicht verstopt waarvan slechts twee mensen het bestaan en het verloop kennen. Er schuilt veel originaliteit in zijn werk. Maar zeker ook in de presentatie ervan. Met aantekeningen op een klein papiertje en een bosje margrieten in de hand wist hij de opdrachtgevers te charmeren en de stemmen voor zijn concept binnen te slepen.

Ik vraag Paul naar de verschillen tussen China en het Westen op het gebied van de kunst. In Azië is men wat onzekerder over het eigen kunnen en zijn ze gesteld op de autoritaire hand van de Europeaan die hen voorgaat in het maken van kunstwerken. Al komt ook deze houding langzaam aan tot een keerpunt. Verder worden de verschillen tussen China en het Westen steeds kleiner en is het niet ondenkbaar dat men binnen een tiental jaar voor zal lopen op de rest. In China willen de mensen vooruit, altijd willen ze gedreven werken en weken van 70 uur of meer zijn de normaalste zaak van de wereld. Europa is daarbij dan ook een beetje de oude wereld. Waar hier over grote ontwikkelingen 200 jaar wordt gedaan, weten de Chinezen dat te doen in veertig jaar. Iets wat bewonderenswaardig is.

Ik heb in mijn gesprek met Paul een wereldwijs man gezien. Een man met een mooi verhaal en fijne kijk op het leven. Iemand die de rust uit Brabant mee weet te nemen naar Azië. Waar hij in Shanghai werkt aan werken vanuit een enorme fabriek, werkt hij in Nederland vanuit de Hultense Kerk. De kerk is een lopend project op zich. Met zijn 46 jaar is Paul nog lang niet klaar met het ontdekken van de sprookjes die deze wereld te bieden heeft.