Na een spannende verkiezing is het kunstwerk The day destroys the night van Adriaan Seelen gekozen voor plaatsing in de gemeente Gilze en Rijen.

Daarmee krijgt Gilze en Rijen een kunstwerk dat op unieke wijze is gekozen. In eerste instantie hebben de inwoners van Gilze en Rijen kunnen stemmen op door kunstenaars voorgedragen kunstwerken. Uit de drie kunstwerken die van de inwoners de meeste stemmen kregen, heeft een jury bestaande uit vier leden, het winnende kunstwerk gekozen.

De juryleden zijn Ariane Zwarts, wethouder Gilze en Rijen, Cinthie van Riel, autonoom fotograaf in Gilze, Mark Tittulaer, coördinator kunsteducatie bij Stichting TooN! en David Polak, vicevoorzitter Stichting Kunstweek.

Het kunstwerk The day destroys the night bestaat uit een architectonische ruimte, voorzien van gaten waardoor men naar binnen kan kijken. In de binnenruimte staat een hyperrealistisch portret van de maker, uitgevoerd in brons. Van nature is de mens nieuwsgierig en zal dan ook door de gaten naar binnen gaan kijken. Het geheel wordt gedragen door vier hardstenen zuilen.

Boeiend werk
The day destroys the night is twee meter hoog en bestaat aan de buitenkant uit Franse kalksteen. Kalksteen is minder hard dan graniet, maar heeft prachtige tekeningen en kleurschakeringen. Door de materiaalkeuze, vormgeving en uitvoering met het bronzen portret, is het een boeiend werk. Het beeld zal op een later te bepalen datum geplaatst worden op het Raadhuisplein, rechts van de ingang voor het parkeerterrein. Daar zal het een jaar te zien zijn, waarna een ander, ook weer gekozen kunstwerk, de plaats van The day destroys the night zal innemen.