Met enige regelmaat lezen- en horen we dat er een fors tekort is aan woningen binnen onze gemeente. En dat is ook zo. Eigenlijk in alle type woningen heerst schaarste; voor gezinnen, mantelzorgers en voor starters. Vooral de starters die in de eigen kern willen blijven is het wel het meest vervelende. Het is eenvoudig en populistisch om te roepen dat we sneller en meer moeten bouwen. Zoals jullie van Kern ’75 gewent zijn schetsen wij liever een realistisch beeld.

In deze publicatie geven wij een actueel inzicht aan wat er de komende jaren op de planning staat en hoe wij er als Kern ’75 tegenaan kijken. In het politieke café van PvdA gaf de ontwikkelaar reeds aan dat een plan van start tot bouw minimaal 2 jaar gaat duren. Dus even versnellen wat sommige politieke partijen van de daken schreeuwen kan gewoon niet en is niet realistisch. Wat voor Kern ’75 belangrijk is dat woningen beschikbaar komen voor de diverse doelgroepen. Dat kan nieuwbouw zijn maar ook doorstroom realiseren in de markt waardoor meer betaalbare woningen beschikbaar komen. Maar wat hebben we als gemeente nu in voorbereiding voor de komende jaren? Hieronder de grootste projecten per kern en type woning een overzicht voor de komende 2-3 jaar waarvan we verwachten dat ze in uitvoering gaan.

Rijen: ca. 350 woningen die concreet zijn;
– Anne Frankplein: 40 appartementen
– Centrumplan Oost: 20 koopappartementen en 12 koop patio
– Kringlocatie: 10 huurappartementen, 8 huur hoek- rijtjeswoningen en 8 koop hoek- rijtjeswoningen
– Oldenbarneveldtlaan: 9 huur hoek- rijtjeswoningen
– Margrietengaarde: 11 koop hoek- rijtjeswoningen
– Schoutstraat: 6 koop hoek-rijtjeswoningen
– Laagstraat: 43 koopappartementen
– Vliegende Vennen: 9 vrijstaande, 12 tweekappers, 12 patio, 6 tiny-house
– Tussen de Leijen: 15 vrijstaande, 10 tweekappers, 20 huur hoek- rijtjeswoningen en 35 nog te bepalen
– Nassaulaan: 20 huurappartementen
– Kin locatie: 10 patio, 18 koopappartement, 7 hoek- rijtjeswoningen
– 12 pre-mantelzorgwoningen
– Ca. 50 woningen in diverse soorten waarvan de plannen iets minder concreet zijn.

Gilze: ca. 280 woningen die concreet zijn;
– Ruimte voor Ruimte Laarspad: 64 vrijstaand en tweekappers
– Laarspad: 6 patio en 19 huurappartement
– Centrumplan centrumdeel: 54 (appartement, hoek- en rijtjeswoningen) + 12 tweekappers, 16 hoek- en rijtjeswoningen en 3 vrijstaande
– Centrumplan parkdeel: 16 hoek- en tussenwoningen, 5 tweekappers en 8 patiowoningen
– Bij basisschool de Wildschut: 16 hoek- en rijtjeswoningen
– Wendel Zuid: 10 vrijstaande, 12 tweekappers, 8 patio, 9 tiny-house, 13 huur hoek- rijtjeswoning
– Jumbolocatie: 13 hoek- rijtjeswoningen
– Ca. 30 woningen in diverse soorten waarvan de plannen iets minder concreet zijn.

Molenschot: ca. 50 woningen, maar deze plannen zijn niet zo concreet dat het zeker is dat ze ook binnen 3 jaar in uitvoering gaan. Schatting is dat ca. 15 van de 50 woningen wel realiseerbaar zijn in de komende 3 jaar.

Hulten: 6 woningen, maar nog niet heel concreet.

Zoals jullie zien wordt en flink gewerkt aan voldoende woningbouw. Dit gaat betekenen dat we ca. 750 nieuwe woningen gaan realiseren in de komende jaren dat is ruim 7% nieuwe woningen ten opzichte van de 11.000 woningen die we nu hebben in onze gemeente en dat is echt heel veel.

Lijkt het u leuk om eens een kijkje in de keuken te doen bij Kern ’75 dan nodigen wij u uit om contact op te nemen via info@kern75.nl. Wij zoeken inwoners met een positieve blik die hun steentje bij willen dragen aan onze mooie gemeente deze nog mooier te maken. Ruud van Iersel, Martijn Bink, Pieter van Laerhoven, Wim Broeders en Corné Machielsen