Als het aan het college ligt, krijgen lokale ondernemers meer kans om mee te dingen naar gemeentelijke opdrachten. Dat blijkt uit het nieuwe inkoop- en aanbestedingsbeleid. In juli 2021 is het aan de gemeenteraad om zich uit te spreken over het nieuwe beleid.

“Met meer dan 2.000 bedrijven zijn we een dynamische en veelzijdige MKB-gemeente. Onze gemeente telt heel veel succesvolle bedrijven, die graag meer voor de gemeente willen betekenen. Tot nu toe waren de kansen voor lokale en regionale ondernemers om mee te dingen naar gemeentelijke opdrachten beperkt. Zij kwamen vooral in aanmerking voor kleinere opdrachten. Door hogere drempelbedragen vast te stellen, kunnen zij straks ook meedingen naar grotere opdrachten.“ zegt wethouder David Vermorken (economie).

Het aanbesteden van het werk, de levering of de dienst tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding blijft het uitgangspunt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en fairtrade hebben een prominentere plaats gekregen in het inkoop- en aanbestedingsbeleid.

Verder moet het nieuwe beleid de administratieve lasten voor zowelleveranciers als de ambtelijke organisatie verlichten. “Uitgangpunt is dat we alleen met elkaar vastleggen wat nodig is. Door hetzelfde beleid toe te passen binnen de ABG-organisatie en de drie deelnemende gemeenten maken we het efficiënter en wordt lokale ondernemers uit drie gemeenten en de regio meer kansen geboden”, aldus de wethouder.