Wat ooit een vermomde legerplaats was die diende als misleiding voor de Engelsen tijdens de tweede wereldoorlog, is nu het op één na grootste asielzoekerscentrum in Nederland. Het AZC in Gilze, omringd door een bosachtige omgeving, bestaat in totaal uit 45 gebouwen die samen een rijksmonument vormen. Het totale complex biedt momenteel huisvesting voor zo’n 1200 inwoners. Sinds kort ondergaat het oorspronkelijk door de Duitsers gebouwde ‘boerendorp’ een broodnodige, algehele renovatie.

Een duurzaam en modern complex
De hernieuwing van het complex zal moeten zorgen voor meer zelfstandigheid en sociale veiligheid. Zo krijgen de wooneenheden een nieuwe indeling met een eigen keuken én betere vloeren. Het grootschalige project wordt tot uitvoering gebracht door Strukton Worksphere, waarbij Jongeneel ondersteunt door de levering van hout, plaatmateriaal en vloerconstructies. De twee partijen, die al jaren samenwerken, slaan nu de handen ineen om de modernisering en verduurzaming van het AZC te waarborgen. Dit betekent onder andere dat de gebouwen aardgasvrij en met zonnepanelen op het dak worden opgeleverd.

Een grootschalig project in vijf fases
Ondertussen gaat het leven in het AZC in Gilze gewoon door. Doordat het project in totaal vijf fases wordt uitgevoerd, kan het opvang blijven bieden voor de huidige inwoners. Als eerste zijn vijf woongebouwen, twee opslaggebouwen en een ruimte voor de fietsenmaker aan de beurt. De verwachting is dat rond April dit jaar de eerste fase wordt afgerond, en dat het gehele project tot ongeveer eind 2024 zal duren.