Wat zegt u nu? Worden de burgers in Rijen Zuid tweederangs? Jazeker als het aan de coalitie partijen ligt in de raad, wordt Rijen zuid gescheiden van Rijen noord. Alleen diegene die beschikking hebben over een (tweede) auto, elektrisch fiets of de longen van Mathieu van der Poel kunnen nog via de Tunnel naar Rijen noord. De “vroem vroem” partijen van de VVD, Kern 75, Gemeente belangen en het CDA willen perse een tunnel creëren die geschikt is voor de brandweer, de auto’s en wellicht de elektrische fietsers. De elite uit Rijen-Zuid dus, zo voorkomen ze dat de gemiddelde Rijenaar zich een gemakkelijke toegang kan verschaffen vanuit Rijen Zuid naar het winkelcentrum, de weekmarkt, de huisarts of de scholen, het is maar dat u het weet.

Men gaat de tunnel zo diep en stijl maken dat u op uw gewone huis tuin en keuken fiets en zelfs de luxere met versnellingen niet meer fietsend boven komt aan de ander zijde, zij het door uw gebrek aan klim vermogen, of de wat minder attente automobilist die uw geslinger bergopwaarts net iets verkeerd inschat. Ook de voetgangers worden op een elegante wijze de toegang tot Rijen Noord ontzegd. Als u wat minder sportief bent en niet in staat bent om het hoogteverschil van 2 X 3 meter in een keer kunt overbruggen per trap, dan bent u aangewezen op een paar kleine liftjes aan weerszijde van het spoor. En dan maar hopen dat deze niet in storing vallen als u weer op weg naar huis bent. Rijen-Noord heeft hier geen of weinig last van, daar er weinig faciliteiten in Rijen-Zuid zijn waar men op de fiets naar toe zou gaan. De sportvelden worden meestal toch al via de Vincent Van Gogh spoorwegovergang bereikt.

Natuurlijk mag u in Rijen-Zuid en ook Gilze wel aan dit dure project via alle gemeentelijk belastingen bijdragen, een project dat nu al meer dan 15 miljoen Euro boven het originele begrote budget is gegroeid, en er nog geen spade de grond in is gegaan. Onder het motto we moeten Rijen-Zuid met Rijen-Noord gaan verbinden, wordt in werkelijkheid de toegang naar Rijen-Noord een onneembare vesting. De Zuid-Rijenaar die op de fiets met een kind in het kinderstoeltje of een op een kinderfietsje naast zich naar school of huisarts moet zal of met de liftjes of ver om moeten rijden. En het tweede doel, het centrum autoluw maken, gaat hiermee ook letterlijk en figuurlijk op de helling daar men vanuit het zuiden nu genoodzaakt is om nog meer dan nu het geval is met de auto naar het centrum te komen.

En waarom? Omdat dit college weigert een dialoog te beginnen met de luchtmachtbasis om tot een andere brandweer afspraak te komen. Een afspraak die gezien de zelfredzaamheid van deze basis best gemaakt zou kunnen worden. Wat is het dan toch? Ongepaste trots? Koppigheid? Blinde ambitie? Hoe dan ook geen van deze zou toch een goede reden zijn om Rijen Zuid te isoleren van Rijen Noord?

Wat vindt u? Laat uw mening horen. U kunt ons bereiken op www.RijenOntspoort.nl. Wij horen graag van U.

RijenOntspoort informeert u.